A szlovák-magyar megbékélésért szerveznek búcsút Szentkúton

A szlovák-magyar megbékélésért szerveznek búcsút Szentkúton

Zarándoklatra hívnak szlovákokat és magyarokat Mátraverebély-Szentkútra szeptember 17-én, szombaton, a Fájdalmas Anya ünnepén. A szlovák búcsún Ján Kuboš püspök, szepesi egyházmegyei kormányzó celebrálja a szentmisét. Az eseményre Erdő Péter bíboros is köszöntőt írt.

Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyére évszázadok óta járnak szlovákok is, hiszen közel van hozzájuk. A szentkut.hu honlapon megtalálható a szlovák és a magyar püspöki karok által 2006-ban aláírt megbékélési nyilatkozat mindkét nyelven.

Az ezredforduló után több szlovák-magyar imanapot rendeztek itt, 2016-ban pedig a Fájdalmas Anya (Szlovákia patrónájának) ünnepén együttműködési megállapodás született a lőcsei Mária-hegyi zarándokhellyel, melynek része a kétnyelvű tájékoztatás is mindkét helyen.

Hírdetés

A szentkúti kegyhely szeretettel várja erre az ünnepre a szlovák híveket, köztük a vegyes családban élőket, illetve a kétnyelvű plébániák zarándokcsoportjait, hogy vegyenek részt a búcsún és imádkozzanak a két nemzet békés együttéléséért.

A szeptember 17-én 9.00-kor magyar szentmise lesz, a 11.00 órás szlovák nyelvű ünnepi mise homíliája pedig magyarul is elhangzik. Itt olvassák föl Erdő Péter bíboros köszöntő levelét is.

Forrás és további információk: www.szentkut.hu


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »