A szlovák külügyi tárca diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak

Nyitókép: Mesto Šamorín-Somorja Város/Facebook

A szlovák külügyi tárca diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak.

A tárca azt kéri a jegyzékben, hogy a magyar fél a standard és ismert diplomáciai eljárásokat követve előre tájékoztassa a szlovák felet arról, milyen szándékkal érkeznek az állami tisztségviselői Szlovákiába.

A szlovák diplomácia ezzel a lépéssel Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének látogatására reagált, aki augusztus 2-án, hétfőn részt vett a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének átadásán, ahol beszédet is mondott.

A soviniszta Korčok nekiment Kövérnek a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt

Hírdetés

„A külügyminisztérium szeretné kihangsúlyozni, hogy a Magyarországról érkező hivatalos látogatások során továbbra is hajlandó standard logisztikai támogatást nyújtani, azonban nem tartja helyesnek, hogy a szlovák fél utólag szerez tudomást arról, hogy Magyarország állami tisztségviselői milyen eseményeken vesznek részt Szlovákia területén“

– magyarázta a tárca.

Ezzel kapcsolatban a szlovák diplomácia csalódását fejezte ki a diplomáciai jegyzékben amiatt, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke részt vett az augusztus 2-i somorjai emlékmű-átadáson. A tárca szerint ez a látogatás nem a jó szomszédi kapcsolatok szellemében történt. A külügyi tárca egyúttal az is leszögezte, a Szlovák Köztársaság továbbra is készen áll arra, hogy a kölcsönös kapcsolatokat érintő kérdéseket megvitassa Magyarországgal.

Kollár kiállt Korčok mellett. Azt kérte a magyaroktól, hogy legyenek megfontoltak

Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter Kövérnek az emlékmű-avastáson elmondott beszéde miatt azt kérte a legfőbb magyar közjogi méltóságoktól, hogy mérlegeljék szavaikat, ne zavarják meg a békét, és egyenrangú partnerként tiszteljék Szlovákiát.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »