A szlovák kormány ignorálja az alkotmányt

A szlovák kormány ignorálja az alkotmányt

Az ellenzék hétfőn ismét panasszal fordult a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához, mivel alkotmányellenesnek véli azt a rendeletet, amelynek értelmében minden külföldről Szlovákiába érkező, be nem oltott személynek 14 napra karanténba kell vonulnia.

Erről a parlamenten kívüli Hlas-SD tájékoztatott a közösségi hálón, valamint Robert Fico, a Smer-SD elnöke egy videoüzenetben.

„Megint érvényes tehát, hogy minden külföldről hazatérő, nem beoltott személynek 14 napra karanténba kell vonulnia, amelyet csak akkor hagyhat el, ha az ötödik napon kifizeti magának a PCR-tesztet” – részletezte Fico.

Fico bízik benne, hogy a taláros testület ismét felfüggeszti a rendeletet, mivel szerinte senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy beoltassa magát.

Hírdetés

„Nem lehet két kategóriába sorolni az embereket – a beoltottak és a be nem oltottak kategóriájába, miközben az előbbiek előnyöket élveznek, az utóbbiakat pedig korlátozzák” – tette hozzá.

A Hlas-SD a közösségi hálón közölte: ellenzéki összefogással megtámadták a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletét, amely „még tovább szigorította a zaklatást a határokon”. Továbbra is elutasítják az emberek két kategóriába sorolását.

„Az oltottaknak, valamint azoknak, akik abszolválták a tesztet és akik átestek a COVID-19 betegségen, ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani a hazatéréshez” – zárul a Hlas-SD bejegyzése.

Az átmeneti intézkedés, amely két hétig marad érvényben, csak azokra vonatkozik, akik július 9. előtt vették fel az első dózist. Ez a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) pénteki (július 16.) rendeletéből következik, amelyet az alkotmánybíróság döntésére reagálva dolgoztak ki a hivatal munkatársai.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »