A szlovák kormány bocsánatot kért a cigányoktól, amiért kordában próbálták tartani a szaporodásukat – most a "kárpótlás" következik

A szlovák kormány bocsánatot kért a cigányoktól, amiért kordában próbálták tartani a szaporodásukat – most a "kárpótlás" következik

A szlovák kormány hivatalosan is bocsánatot kért szerdán amiatt, hogy az országban a kommunizmus korszakában becslések szerint több ezer cigány nőt kényszersterilizáltak.

A négypárti koalíciós kormány nyilatkozatában elítélte az éveken át tartó jogsértéseket, és bocsánatot kért az érintettektől.

Az ország cigányügyi megbízottja honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a károsult nők számát csak becsülni lehet, de feltételezhetően több ezren lehetnek.

A kormány tájékoztatása szerint 1966 és 1989 között az akkori hatóságok a kényszersterilizálást azzal a céllal hajtották végre, hogy visszafogják a cigányság szaporulatát. De egyes klinikákon még a kommunista rendszer bukását követően is – 1990-től egészen 2004-ig – "jogellenesen nyomást gyakoroltak elsősorban a roma nőkre", hogy szülés után beleegyezésüket adják a sterilizáláshoz.

Hírdetés

"Jogvédő" szervezetek és az Európa Tanács is évek óta követelték a szlovák vezetéstől, hogy "ismerje el az emberi jogok múltbéli szisztematikus megsértését, és kérjen bocsánatot az áldozatoktól".

Dunja Mijatovic, a strassburgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán este mikroblogján üdvözölte a szlovák kormány döntését.

Fontos első lépésnek nevezte a történteket, egyúttal szorgalmazta, hogy mielőbb létre kell hozni egy mechanizmust az érintettek kárpótlására.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »