A szlovák katonákat is erőteljesen befolyásolja az orosz propaganda

A szlovák katonákat is erőteljesen befolyásolja az orosz propaganda

Különösen az alacsonyabb beosztású katonákra lehet negatív hatással az oroszbarát propaganda. Bár a védelmi minisztérium állítása szerint mindez nem számít alapvető problémának, korábbi magas rangú tisztek erről másként vélekednek.

Nem sokkal a háború kitörése előtt több volt katonatiszt is szimpátiáját fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök iránt. 

Peter Michlík nyugalmazott alezredes harminc évet töltött a hadseregben. Részt vett koszovói, ciprusi és afganisztáni missziókban, pályafutását pedig a NATO pozsonyszőlősi (Vajnory) csoportjának tisztjeként fejezte be.

Világnézetét tekintve mindig is nyugatbarát volt, de ez nem volt jellemző a kollégáira, a Kreml-barát beállítottságúak közül többen ma is a hadseregben szolgálnak.

Hírdetés

Amikor Vlagyimir Putyin megszállta Ukrajnát, Michlík észrevette, hogy ismeretségi körében több katona is olyan bejegyzéseket osztott meg a közösségi hálón, amelyek inkább a Nyugatot kritizálták, mintsem Moszkva agresszióját.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter és a hadsereg vezérkara nem tekintik az ellenséges propaganda terjesztését olyan problémának, ami komoly veszélyt jelentene a szlovákiai fegyveres erők működésére

„Nem gondolom, hogy az oroszbarát érzelmek alapvető gondot jelentenek a fegyveres erőknél. Ha így lenne, akkor foglalkoznánk vele, és megoldanánk a helyzetet” – mondta Daniel Zmeko vezérkari főnök.

(Denník N)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »