A szlovák gazdaságnak fájni fog a brexit

A szlovák gazdaságnak fájni fog a brexit

Nagy-Britannia rendezetlen kiválását az Európai Unióból Szlovákia is megérezné, az Egyesült Királyság ugyanis az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Mely ágazatok számíthatnak a legnagyobb érvágásra?

„Míg Nagy-Britannia rendezetlen kiválása az Európai Unióból és a brexittel kapcsolatos problémák nem voltak napirenden, sokan nem is tudatosították, hogy Szlovákia kivitele szempontjából a britek ugyanolyan fontos kereskedelmi partnernek számítanak, mint például Ausztria vagy Magyarország. Ennek fényében már nem szabadna csodálkoznunk azon sem, hogy a szlovákiai cégek egyre nagyobb aggodalommal figyelik a britek lépéseit” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding (SFD) elemzője. Az SFD legfrissebb elemzésében ezért – a Világbank információs rendszere (WITS) és a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján – annak nézett utána, hogy mely szlovákiai ágazatoknak okozhatja a legnagyobb érvágást az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból. 

Hírdetés

„Minden ágazatra kiterjedő friss adataink egyelőre csak a 2017-es évről állnak rendelkezésünkre. Ezek szerint 2017-ben Szlovákia NagyBritanniába irányuló kivitele elérte a 4,477 milliárd eurót. Ez a szlovák kivitelnek a 6 százaléka, ami azt jelenti, hogy az uniós tagországok közül az export tekintetében a britek az 5. legfontosabb kereskedelmi partnereink. A kivitelünk szempontjából egy szinten vannak Ausztriával, Magyarországgal és Olaszországgal” – mondta Sadovská. A behozatal szempontjából ezzel ellentétben jóval kisebb szerepük van. Szlovákia 2017-ben 1,805 milliárd eurónyi árut hozott be az Egyesült Királyságból, ami a szlovák importnak csupán a 2,5 százaléka. Ennek ellenére a britek a behozatal szempontjából is a nyolcadik legfontosabb uniós partnernek számítanak. 

A WITS legfrissebb adatai szerint a brexit a legtöbb problémát a szlovák autóiparnak okozhatja. 2017ben ugyanis a közlekedési eszközök kategóriában Szlovákia Egyesült Királyságba irányuló kivitele elérte az 1,755 milliárd eurót, ami a britekhez irányuló exportunknak több mint a 39 százaléka. A sorban a gépek, elektronikai cikkek (1,050 milliárd euró, 23,5%) és az üzemanyagok (1,013 milliárd euró, 22,6%) következnek. A britektől származó behozatalnak a felét, 902 millió eurót ugyanakkor az üzemanyagok teszik ki, amit a vegyszerek és a közlekedési eszközök követnek. 

„A britekkel folytatott kereskedelmünkre jellemző a kivitel és a behozatal közötti látványos különbség. Az előbbi 2,5-szerese az utóbbinak, vagyis a legtöbb termékkörben több árut viszünk ki az Egyesült Királyságba, mint amennyit onnan behozunk. Kivételnek csupán a vegyszerek és a zöldségek számítanak, amelyekből többet hoznak be a britek Szlovákiába, mint amennyit a szlovákiai cégek képesek értékesíteni a szigetországban” – mondta az SFD elemzője. Sadovská szerint a brexit súlyos gondokat okozhat a szlovákiai exportőröknek. „Ha a britek rendezetlen kiválása miatt az angol font durván veszítene értékéből az euróval szemben, az a szlovákiai cégeknek a kedvezőtlen átváltás miatt látványos kieséseket jelentene” – tette hozzá Sadovská. A szlovákiai cégeket brit viszonylatban az elemzők az elkövetkező időszakban a szokásosnál is nagyobb óvatosságra intik. „Mielőtt tető alá hoznának bármilyen üzletet, az exportőröknek alaposan fel kellene mérniük az adott piacon várható fejleményeket, a vállalkozói környezetet és a célországgal kapcsolatos kockázatokat” – ajánlja Gabriela Kováčová, a szlovákiai cégek kivitelét finanszírozó és biztosító Eximbanka kommunikációs osztályának a vezetője. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »