A szlovák atomenergiafelügyelet engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkjának üzembe helyezését

A szlovák atomenergiafelügyelet engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkjának üzembe helyezését

A szlovák atomenergiafelügyelet (UJD) csütörtökön engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkjának üzembe helyezését.

A hatóság egyben engedélyeket állított ki a radioaktív hulladékok, így a kiégett nukleáris fűtőelemek kezelésére, valamint az építmény idő előtti használatbavételére.

Az UJD mindenkit biztosított arról, hogy az engedély kiadását a bevett szabványokat meghaladó, átfogóan elvégzett vizsgálati, elemző és ellenőrző tevékenység előzte meg.

Leonore Gewessler, a szomszédos Ausztria klímavédelmi ügyekért is felelős technológiai minisztere ugyanakkor élesen bírálta a szlovák atomenergiafelügyelet döntését, amelyet – mint fogalmazott – tüzetesen megvizsgálnak. Az osztrák zöldpárti politikus hangsúlyozta, hogy a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkja „többször is felkeltette a sajtó figyelmét az építés során jelentkező súlyos hiányosságok miatt”.

Semmi esetre sem szabad az erőművet üzembe helyezni, amíg nem oszlatták el a biztonsági aggályokat”

Hírdetés

– tette hozzá.

Gewessler kiemelte, hogy az ügyben felveszi a kapcsolatot szlovák kollégájával. „A mohi atomerőmű nem jelenthet veszélyt Ausztria számára” – hangsúlyozta.

A Global 2000 környezetvédelmi szervezet felelőtlennek nevezte az osztrák határtól nagyjából száz kilométerre található, 1985 óta épülő létesítmény üzembe helyezésére vonatkozó engedélyt.

A 471 megawatt teljesítményű hármas számú reaktorblokk Szlovákia energiaigényeinek nagyjából 13 százalékát fogja fedezni. Elképzelések szerint Szlovákia ezzel önellátóvá válik az energiatermelés terén.

Az atomerőművet üzemeltető SE vállalat szerint a hármas számú reaktorblokkot ténylegesen még az év vége előtt üzembe helyezhetik, míg a négyes számút 2023-ban. Eredetileg ezek használatba vételét 2021-re, illetve 2013-ra tervezték, de az építési munkálatok lezárását ismételten elhalasztották. A legfrissebb adatok szerint a mohi atomerőmű befejezésére 6,8 milliárd eurót költ a szlovák állam. Korábban még alig 3 milliárd euróval  terveztek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »