A szíriai válság a magyar marhaexportot is nehezíti

A szíriai válság nehezíti a jó minőségű magyar hízott marhák exportját – írja a Magyar Idők a Magyar Hereford, Angus, Galloway Tenyésztők Egyesületének vezetőjére hivatkozva.

Márton István a lapnak elmondta: a felnőtt hízómarhánál – ami a gyakorlatban 5-600 kilós bikát jelent – valóban akadozik a felvásárlás. A szakember szerint mindez elsősorban a szíriai háború hatásaként értékelhető.

Ugyanis – mint kifejtette – a harcok és a zavargások miatt a korábban negyedévente érkező hajók késnek, illetve elmaradnak. A probléma egyébként nem csak a magyar gazdákat érinti – jegyezte meg a szakember, hozzátéve: Horvátországban és Szlovéniában – is hasonló gondokkal küszködnek az állattartók.

Márton István szerint a rendszertelen felvásárlás a kistermelőket érinti a legérzékenyebben. Az állatok idővel túlnőnek és értékükből is veszítenek, s a gazdák takarmányköltségei is emelkedhetnek. Úgy véli, hosszú távú megoldást egyedül az jelentene, ha Törökország megnyitná a piacát a magyar felnőtt hízómarha előtt is.

Ehhez viszont erős agrárdiplomáciára van szükség, ezért az egyesület két hete a Földművelésügyi Minisztérium segítségét is kérte az ügyben – mondta a Magyar Időknek Márton István, megjegyezve: Magyarország részéről érezhető a szándék, s a török féltől is olyan jelzések érkeznek, amelyek bizakodásra adnak okot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »