A szíriai hadsereg tíz kilométerre van az Iszlám Állam fellegvárától

Előrenyomult a szíriai hadsereg vasárnap a szimbolikus jelentőséggel bíró Tabka légitámaszpont körzetében, mintegy tíz kilométerre vannak a kormányerők az Iszlám Állam (IÁ) de facto szíriai fellegvára, Rakka ellen irányuló offenzíva tekintetében stratégiailag is fontos létesítménytől.

A Rakkától 45 kilométerre fekvő Tabka légitámaszpont volt a kormányerők utolsó állása Rakka tartományban, míg a 2014 augusztusában a dzsihadisták le nem rohanták.

A fogságba ejtett, mintegy 160 szíriai katonát levetkőztették, a sivatagba hajtották, és lemészárolták a szélsőségesek. Az öldöklésről felvételeket is készítettek, amiket a közzétettek a világhálón.

A légitámaszpont elfoglalásával emellett nagy mennyiségű lőszer és különböző fegyverek kerültek az IÁ kezére.

Beszámolók szerint a szíriai hadsereg vasárnap elfoglalta a légitámaszponthoz közeli Tavra olajmezőt, a Rakkát csendben lemészárolják (Raqqa is being slaughtered silently) nevű, a dzsihadista területekről híreket kiszivárogtató aktivistacsoport szerint az offenzívát Tabka város bombázása kísérte. A civil szervezet szerint a várost támadó gépek kazettás bombákat vetettek be, legalább tíz civil életét vesztette.

A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »