A szíriai háború befejezését sürgette a pápa

A szíriai háború befejezését sürgette a pápa

A Szíriában folyó „irtóháború” befejezését és a humanitárius jog betartását sürgette vasárnap hagyományos húsvéti Urbi et Orbi áldásában Ferenc pápa.

Szent Péter-bazilika loggiáján tízezrek előtt mondott üzenetében a katolikus egyházfő egyben „a béke gyümölcseit kérte az egész világ számára, mindenekelőtt a szeretett és megkínzott Szíria számára, amelynek népességét kimerítette a véget nem érő háború”.

– mondta a pápa. Az egyházfő egy nappal az után beszélt erről, hogy a szíriai hadsereg parancsnoksága bejelentette, hogy visszafoglalta Kelet-Gúta városainak és falvainak a többségét. Tízezrek kimenekítése folyik a főváros keleti peremvidékén fekvő városokból, ahol a konfliktus kezdete előtt kétmillióan éltek, és jelentős kereskedelmi és ipari negyedek működtek.

A pápa békét szorgalmazott Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is. A katolikus egyházfő szorgalmazta a „megbékélést” a Szentföldön, ahol „védtelen emberekre csapnak le”. „Fohászkodjunk a megbékélés gyümölcseiért a mai is konfliktusok sebezte Szentföld számára, amelyek nem kímélik a védteleneket” – mondta a pápa. Pénteken gázai övezeti tüntetők és izraeli katonák összecsapásaiban 16 ember halt meg, a legtöbben a 2014. évi gázai hadművelet óta.

A koreai-félszigeti helyzetről szólva a pápa bátorította a folyamatban lévő „párbeszédet”, a phenjani kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-tesztek két éve utáni enyhülés időszakát.

Hírdetés

– szorgalmazta a pápa.

A pápa nemzetközi segítséget kért Venezuela számára, hogy többen ne hagyják el hazájukat a gazdasági és a politikai válság miatt.

Ferenc, aki 2013. évi megválasztása óta a római katolikus egyház fejeként a hatodik húsvéti szentmiséjét mutatta be az áldás előtt, felszólította a Szent Péter téren összegyűlt hallgatóit, hogy

a világban előforduló oly sok igazságtalanság megszüntetéséért munkálkodjanak.

A Szent Péter teret húsvét vasárnapján 50 ezer szál virág díszítette – többségében tulipánok és sárga nárciszok, illetve rózsák és orchideák –, amelyek immár 32. éve Hollandia adományai. Tavaly a virágokat a római sirályok megdézsmálták, de a kertészek idén lézer segítségével riasztották el a mise előtt a madarakat.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »