A szír kormány által visszafoglalt Manbidzs megtámadásával fenyegetőznek a törökök támogatta terroristák

A törökbarát szíriai ellenzéki milícia Manbidzs felé nyomul. Ezt az ellenzéki fegyveresek jelentették be pénteki közleményükben. Egyidejűleg kifejezték készségüket arra is, hogy megindítják a támadást a város ellen, amelybe a nap folyamán bevonultak a szíriai kormány katonái.

A milíciák közlése szerint konvojuk a török erőkkel közösen halad a manbidzsi frontvonal irányába „teljes készültségben, hogy megindítsák a katonai műveletet a város felszabadítására”.

Az al-Hadasz szíriai televíziós csatorna szerint az ellenzéki fegyveresek „eltökéltségüket akarják kifejezésre juttatni, hogy készek egy katonai offenzívára”.

Megfigyelők szerint ezzel az erőfitogtatással viszont fennáll a közvetlen konfrontáció veszélye a damaszkuszi kormányerőkkel.

A szíriai hadsereg a nap folyamán tudatta, hogy a Manbidzsban állomásozó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia kérésére vonultak be csapataik a városba. „Felkérjük a szíriai kormányt, amelynek fennhatósága alá mi is tartozunk, hogy vegye át a terület feletti ellenőrzést, és védje meg Manbidzsot a török fenyegetésektől” – áll a YPG korábbi közleményében. A YPG nem sokkal az után kérte erre a szíriai kormányt, hogy a Fehér Ház december 19-én hivatalosan bejelentette: kivonja a Szíria területén – köztük Manbidzsban – állomásozó mintegy 2000 katonáját az országból.

Hírdetés

Az al-Maszdar helyi hírportál jelentése szerint a szíriai hadsereg hamarosan megkezdi a járőrözést a város térségében közösen a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) milíciaszövetséggel, amelynek gerincét az YPG adja. A hírportál úgy tudja, a kérdést jelenleg Manbidzs katonai tanácsában vitatják meg.

Ankara szerint "nincs joguk segítséget kérni"

A török külügyminisztérium korábban közölte, hogy a szíriai kurdoknak „nincs joguk” arra, hogy segítséget kérjenek Damaszkuszból. Ankara a YPG-t ugyanis terrorszervezetnek tartja. Törökország nemrég azzal fenyegetőzött, hogy offenzívát indít az YPG ellen a Szíriával közös határához közeli térségben.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország ugyanakkor üdvözölte a szíriai hadsereg bevonulását Manbidzsba. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pozitív lépésként értékelte a fejleményt, hozzátéve, hogy az a térség helyzetének a stabilizációját szolgálja.

Irán üdvözölte a szíriai csapatok bevonulását Manbidzsba. „A szíriai zászló kitűzése fontos lépés Szíria egysége szempontjából” – hangoztatta Bahram Kászemi iráni külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett állásfoglalásában. Kászemi szerint ez a fejlemény hozzájárulhat a 2011 óta dúló polgárháború lezárásához.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »