A szír elnök nagyon berághatott az amerikaiakra

Az egyik tanácsadója szerint szándékos volt és nem tévedés, hogy szír állami katonai erőket bombáztak amerikai gépek. Tovább gyengül az egyhetes tűzszünet.

A szíriai kormányerők elleni légi támadást Deir-ez-Zórnál szándékosan hajtotta végre a Washington vezette nemzetközi koalíció – állította vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik tanácsadója. “Azt gondoljuk, hogy a támadás szándékos volt, mert semmilyen tényező nem utal a helyszínen arra, hogy tévedés vagy baleset történt volna” – mondta el a szombati incidenssel kapcsolatban telefonon az AFP francia hírügynökségnek Butena Sában.

A koalíciós erők szombaton mértek – állításuk szerint tévedésből – több légicsapást a szíriai hadsereg állásaira Deir-ez-Zórnál, de a hadműveletet leállították, amint orosz tisztségviselőktől értesültek róla, hogy nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet támadják. A légicsapásoknak legalább 90 halálos áldozatuk és több mint 100 sebesültjük van. “Minden ki volt tervelve. Az IÁ tagjai tudtak róla, és amikor előrenyomultak, a légicsapások abbamaradtak” – mondta a tanácsadó. A deir-ez-zóri támadás miatt teljesen bizonytalanná vált a hétfőn életbe lépett és eredetileg vasárnap éjfélkor lejáró szíriai tűzszünet további sorsa.

A Moszkva és Washington által tető alá hozott fegyvernyugvás jövője szempontjából kedvezőtlen fejlemény az is, hogy vasárnap a tűzszünet életbe lépése óta először légicsapások érték a polgárháború legvéresebb helyszínének számító észak-szíriai Aleppót. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint eddig még azonosítatlan harci gépek lőttek ki rakétákat a város felkelők uralta keleti részére. Egyelőre nem tudni, hány áldozata van a támadásnak. A szíriai állami televízió korábban azt közölte, hogy a felkelők vasárnap Aleppóban lakott területeket vettek tüzérségi támadás alá. A hét végén a tűzszünet megsértéséről érkeztek hírek Szíria több más tartományából is.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Az oroszok Szíriában mutatják be legújabb fegyvereiketSzelfizés közben robbantották fel magukat a szír katonák – videóMoszkva szerint az USA miatt nem működik a szíriai tűzszünetRovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: Bassár el-Aszad, Szíria, Egyesült Államok, szíriai helyzet, szíriai konfliktus, szíriai polgárháború, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »