A szigorú migrációs politika folytatását ígérte az olasz miniszterelnök-jelölt

A szigorú migrációs politika folytatását ígérte az olasz miniszterelnök-jelölt

Róma eddigi szigorú migrációs politikájának folytatását ígérte a kormányalakítással megbízott Giuseppe Conte olasz ügyvezető miniszterelnök vasárnap, miközben az olasz vizeken várakozó két civilhajó továbbra sem kapott engedélyt a kikötésre.

A Mediterranea Saving Humans olasz nem kormányzati szervezet (NGO) egyenesen az olasz kormányfőhöz fordult kikötési engedélyért. A Mare Jonio hajó negyedik napja Lampedusa vizein vesztegel 34 személlyel a fedélzetén, de korábban nők, gyerekek, betegek már partra szállhattak róla.

A Sea-Eye német szervezet Alan Kurdi nevű hajója – fedélzetén 13 migránssal – szintén nem kapott kikötési engedélyt az olasz hatóságoktól, ezért vasárnap Málta felé vette az útját.
Az új kormány megalakításával megbízott Giuseppe Conte a bevándorlás kérdéséről szólva egy vasárnapi sajtófesztiválon kijelentette, hogy

Hírdetés

“nem bölcs, aki azt gondolja, hogy nem kellene folytatni az eddigi komoly és szigorú migrációs politikát” Olaszországban.

Hangsúlyozta, hogy nem az egyes hajók keltette médiaérdeklődés a lényeg, hanem a migráció problémájának széleskörű megoldása a kiindulási és tranzit országokkal való együttműködéstől, a menedékkérők elosztásán át az illegális bevándorlók hazaszállításáig. Giuseppe Conte az európai menekültpolitikát szabályozó dublini rendszer módosítását, egy új európai mechanizmus kialakítását szorgalmazta, valamint az illegális bevándorlás elleni fellépést.

Az új római kormány megalakításában részt vevő Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, Luigi Di Maio korábban úgy nyilatkozott, “nincs értelme” hozzányúlni az M5S és a Liga alkotta kormány migrációs intézkedéseihez.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »