A szezonális alapanyagokat jobban bírja a család, mint a húsmentességet – ilyen a klímabarát koszt

A szezonális alapanyagokat jobban bírja a család, mint a húsmentességet – ilyen a klímabarát koszt

Legutóbbi kihívásunkban arra bátorítottunk Titeket, kalandozzatok egy hónapig heti háromszor a klímabarát táplálkozás világában. Egyaránt cél volt, hogy jókat egyetek, és az is, hogy csökkenjen a táplálkozásunk ökológiai lábnyoma. 98 kalandor osztotta meg velünk felfedezéseit. Szerinted dobozolni, húsmentesen enni, vagy helyben helyit vásárolni egyszerűbb az őszi-téli szezonban?

Soha még ennyien korábban, összesen 343-an kezdtetek bele #kihívásunkba november közepén. Nem csoda, heti három klímabarát étkezés kimondottan vonzó vállalásnak tűnik. Hisz enni kell, legfeljebb most új ízeket, recepteket, helyeket kell kipróbálni.

A hétköznapi rutin

Mint kiderült, a regisztrálók szűk többsége hetente többször vásárol (52%), azaz feltételezhetően 1-3 étkezésre tervez egy bevásárlás alkalmával. A többiek hetente (42%), vagy ennél is ritkábban vásárolnak (7%), vagyis vagy a heti menüt kellett alaposabban megtervezniük, vagy a környékbeli kifőzdéket, menzákat, éttermeket kellett gyakrabban látogatniuk.

A többség hetente többször főz (71%), az alapanyagokért legtöbbször szupermarketekbe megy (79%). Közel felük szívesen vásárol helyi kisboltban, zöldségesnél (43%), vagy közvetlenül a termelőtől egy piacon (40%). Örömmel láttuk, hogy 31-en (9%) egy közösségi gazdaság tagjaként kalandoztak.

Csak hagyd el néha a húst!

A kihívást teljesítők között egyaránt népszerű volt a szezonális táplálkozás (37 fő), és a vega kalandozás is (36 fő).

Mindkét esetben csupán heti három főétkezésre szólt a vállalás, akár egy közeli kifőzdéből beszerezve a megfelelő fogást, ám a beszámolók alapján sokan jóval túlszárnyalták ezt – volt aki még a reggeli felvágottat is el tudta hagyni a hónapban.

A változatos vega menüvel a többség otthon kísérletezett. Volt, aki fűszeres indiai fogásokkal feledtette a hús hiányát, míg a gyakorlottabbak megszokott ételeikben cserélték ki az állati eredetű alapanyagokat. A rutintalanabb vega-kalandorok a húsevő családtagokkal és saját reggeli, vagy épp ünnepi rutinjukkal küzdöttek leginkább a kihívás alatt.

Unalmas lett a természetes?

Hírdetés

A szezonális étkezésre vállalkozóknak (37 fő) a változatos menü összeállítása és a rendszeres főzés okozta a legnagyobb fejtörést – utóbbi az idő hiánya miatt. Az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében sokan próbáltak ki maradékmentő tippeket és csomagolásmentes boltokat is, de olyanok is akadtak, akik a környékbeli zöldségesek, kisboltok csomagolásmentes kínálatára leltek rá a hónapban.

A hazai téli kínálat ugyan sokak számára ismerős, abban a rutinosabb, és kezdő résztvevők is egyetértettek, hogy a siker titka a menütervezés. A szupermarketek végtelen kínálatában ugyanis lemondásnak tűnhet kihagyni a napjainkra egész évben elérhető, jól ismert alapanyagokat – főleg, ha a boltban szeretnénk eldönteni, mit együnk aznap.

Dacára minden nehézségnek, a vállalás megtartását mindkét csoport könnyűnek érezte, ám

az új szezonális alapanyagokból készült fogásokat szemmel láthatóan jobban tolerálta a résztvevők környezete és családja, mint a húsmentes fogásokat.

A profi dobozoló mindig felkészült!

A három vállalás közül valamivel nehezebbnek bizonyult a dobozolás. Nem csoda, hiszen a dobozolás akkor válik igazán élvezetessé a hétköznapokban, ha a dobozokat előre elkészített finomságokkal megpakolva visszük magunkkal.

A „batch főzés”, azt jelenti a kigondolt menü alapanyagait előkészítve tároljuk el a hűtőben, (fagyasztóban), így lényegesen gyorsabban készíthetünk belőlük friss fogásokat. A módszert alkalmazva nem csak a finom ételek, de a kevesebb élelmiszerhulladék és a hűtő rendezettebb látványa is lendületet adott az egyhónapos kihívás teljesítéséhez.

Persze a dobozok sem főznek maguktól, így a hónap végére többen kikötöttek a jól ismert „Mit főzzek ma?” kérdésnél, míg másoknak a dobozokban rejlő maradékok elfogyasztása jelentett nagyobb kihívást.

Zugló is elindult az úton

A Klímabarát konyha-kalandba 25 lelkes zuglói is regisztrált, 6-an számoltak be élményeikről a kihívás végén. Hárman a szezonális alapanyagokkal kísérleteztek, 2 ember választotta a dobozolást és egyikőjük a vega menüt próbálgatta. Örömmel láttuk, hogy alaposabban felfedezték a környékbeli piacok kínálatát, sőt, a dobozolók között olyan is akadt, aki az otthoni kenyérsütésre állt át.

A Klímabarát konyha kaland! A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Zuglói Önkormányzat kezdeményezése az ENES-CE projekt keretében. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a poszt A szezonális alapanyagokat jobban bírja a család, mint a húsmentességet – ilyen a klímabarát koszt először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »