A szerzői jogról szóló képzés könyvtárosoknak

A szerzői jogról szóló képzés könyvtárosoknak

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete közös szervezésében valósult meg április 27-én a Szerzői jog a gyakorlatban című online képzés. A könyvtárosok és egyesületi tagok Dancs Szabolcs interaktív előadásán vehettek részt, aki az OSZK Könyvtári Szabványosítási Iroda vezetője.

A képzés keretében az előadó bemutatta a magyarországi, szlovákiai és cseh gyakorlatot is. Megvizsgálásra kerültek a könyvtári gyűjteményekben található digitális tartalmak hozzáférhetővé tételének modelljei, nemzetközi perspektívái.

Hírdetés

Az előadásból és a résztvevők hozzászólásai alapján körvonalazódott, hogy milyen korlátozások és kivételek vannak a szerzői jogban, mint például az árvaműves rezsim, a kereskedelmi forgalomból kikerült művek esetei. A résztvevők körbejárták az e-kölcsönzés, az adatbányászat és a marrákesi szerződés témaköreit, legfontosabb tudnivalóit. Az online térben megrendezésre került képzésen huszonhárman vettek részt városi, regionális, községi és szakkönyvtárból egyaránt.

Májusban kerül megrendezésre az elsősorban szlovákiai magyar könyvtárosoknak szóló tavaszi képzéssorozat második eseménye, amelynek témája a webbiztonság, az álhírek és az internetes zaklatás lesznek. További információ az egyesület weboldalán érhető el.

(Egyházi Dóra/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »