A szerződések gyűlnek, ám a munkaerő egyre fogy

A szerződések gyűlnek, ám a munkaerő egyre fogy

Az előző hónapokhoz hasonlóan júliusban is visszaesést könyvelhetett el az építőipar, az ágazat teljesítménye éves összevetésben 17,6 százalékkal csökkent. Kedvező jel azonban, hogy a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítésekre kötött új szerződések száma kiugró növekedést produkált júliusban. A munkaerőhiány miatt viszont az ágazat feje fölött továbbra is ott lebeg Damoklész kardja.

Júliusban 17,6 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye, a két számjegyű visszaesés pedig azt mutatja, hogy továbbra sem állt talpra az ágazat. Január és június között havonta 16–34 százalékkal maradt el az építőipar teljesítménye az előző év azonos hónapjától, a csökkenés pedig elsősorban az uniós beruházások kifutásával magyarázható – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyors tájékoztatójából.

„Ugyan az ágazat összteljesítménye még nem túl fényes, de már láthatók a fordulatra utaló jelek. Folytatódik ugyanis az előző hónapokban tapasztalható kettős trend: az építőipar két fontos alágazata közül az egyéb építmények építése egyre kisebb mértékben húzza vissza a szektort, az épületépítéseknél pedig pozitívak a mutatók” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Egyre több az új szerződés

Az építőipari szerződések számának növekedése a szakember szerint szintén azt mutatja, hogy a következő időszakban az ágazat ledolgozhatja hátrányát, majd megkezdődhet a növekedés. „Mindenképpen pozitív jel, hogy júliusban az épületépítésekre kötött szerződések volumene kiugró mértékben, 88 százalékkal nőtt. Emellett az épületépítések hó végi szerződésállománya 63 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szintén kedvező jel, hogy március óta minden hónapban 50-60 százalékkal nőtt az épületépítésekre vonatkozó hó végi szerződésállomány is.

Balogh László utalt a korábban megjelent lakásépítési adatokra is, amelyek szerint több mint 13 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 237 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. A lakásépítésekre szükség is van, ugyanis az Ingatlan.com adatai szerint az év első hét hónapjában csaknem 25 százalékkal nőtt az új építésű lakóingatlanok iránti kereslet az előző év azonos időszakához képest. A szakember szerint tempósabb növekedés a következő évben várható, mert az idén elindított fejlesztések 2017-ben vagy azt követően jelennek meg a piacon. Balogh előrejelzése szerint a mostani kilátások alapján országszerte 15-20 ezer új építésű lakás átadására lehet számítani a következő másfél évben.

Hiányzik a munkaerő

Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke szintén trendfordulót vár az építőiparban, méghozzá négy-hat hónapon belül. Azonban a szakember az ágazatban egyre erőteljesebb munkaerőhiány miatt akár elhúzódó kivitelezésekre is számít. Az ágazatból a képzett mérnökök ugyanúgy hiányoznak, mint a szakmunkások, a jól képzett dolgozók elvándorlása pedig ma is folyamatos. A munkaerőhiány ellen a vállalkozások egyrészt költségesebb külföldi munkaerő alkalmazásával, másrészt béremeléssel tudnak védekezni, ami mindenképpen áremelkedést eredményez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »