A szervezet fájdalommal figyelmeztet a bajra – érdemes odafigyelni

Az emberek hajlamosak elhanyagolni azokat a jeleket, amelyeket a testük küld. Pedig a fájdalom igen gyakran komoly betegségre hívja fel a figyelmet.

„Fájdalom, égető érzés jelentkezik a test valamelyik pontján. A többség ilyenkor összeszorítja a fogát, és megy tovább, reménykedik, hogy majd csak elmúlik. Pedig szervezetünk valamilyen problémára szeretné felhívni a figyelmünket” – meséli dr. Hartmut Göbel, a Kieli Fájdalomklinika főorvosa, neurológiai és fájdalomterápiai szakorvos.

A fájdalom a test reakciója bizonyos ingerre. Hidegre, forróra, mechanikai (nyomás, ütés, sérülés) vagy vegyi természetű (gyulladás, mérgek) hatásokra. A fájdalom érzése a szervezet által kiválasztott anyagok révén az idegpályákon terjed, és érkezik a válasz is. Például hozzáérünk a tűzhely forró felületéhez, fájdalmat érzünk, majd elrántjuk a kezünket. Ekkor kerül a keringésbe az endorfin, ami segít elviselni a fájdalmat és egyben nyugtat is.

Vannak azonban olyan fájdalmak, amelyek forrása nem határozható meg ilyen egyértelműen. Pedig ezek az üzenetek legalább olyan fontosak, sőt még jelentősebbek is lehetnek, mint a hétköznapi esetek. A szervezet akár halálos kimenetelű betegség fejlődéséről is adhat hírt nekünk. A német Focus.de összegyűjtötte az öt legfontosabb fájdalomriasztást.

1. Hasi fájdalom

Az erős hasi fájdalom olyan fontos figyelmeztető jel, amit senki sem hagyhat figyelmen kívül. A hasüregben ugyanis számos szerv található; ahány szerv, annyiféle fájdalom és ok is lehetséges.

A has alsó részében jelentkező fájdalmat a vakbél, az epehólyag vagy a hasnyálmirigy gyulladása is kiválthatja, akárcsak a vese- vagy húgyúti kövek megjelenése, a vesemedence gyulladásos betegsége, méhen kívüli terhesség, gyomor- vagy bélfekély, esetleg daganat jelenléte. A vakbélgyulladás erős görcsöket okozhat. A legrosszabb, hogy a vakbél megrepedhet, perforálhat, és az akár halálos is lehet. Aki ilyen fájdalmat észlel, ne habozzon, azonnal forduljon orvoshoz. A vakbél eltávolítása ma már rutinműveletnek számít.

Az intenzív, kitartó fájdalom a has felső területén jelezheti például a nyelőcső gyulladását. Ha a fájdalommal együtt hányinger, hányás és keringési elégtelenség is jelentkezik, akkor annak vélhetően az epekő okozta epegörcs, vagy a hasnyálmirigy-gyulladás lehet az oka.

2. Hátfájdalom

Németországban 20 millió ember él rendszeres hátfájással. Sokszor elég egyetlen emelés vagy egy rossz lépés, hogy megismerjük ezt a kínt. Amennyiben hirtelen és minden látható ok nélkül következik be a hátfájás, akkor elképzelhető, hogy aneurizma, azaz ütőértágulat áll mögötte. A legnagyobb veszélyt ezen patológiás elváltozásnak a meghosszabbítása rejti, amikor már az aorta is érintett lehet. Akut hátfájás is jelezheti a szív vagy a tüdő valamilyen megbetegedését, amit sürgősen kezelni kell. Aki zsibbadást, magas lázat és súlyos fájdalmat tapasztal, és egy éjszaka után sem javulnak a panaszok, jobban teszi, ha orvoshoz megy. Ha a szúró jellegű hátfájáshoz a comb zsibbadása is csatlakozik, annak vélhetően akut porckorongsérv lehet az oka. Amikor a fájdalom az alhas felé sugárzik és hányinger kíséri, az valószínűleg a vesekő okozta vesegörcsöt jelzi.

3. Fájdalom a lapockák között

A lapockák közötti fájdalom jelezhet ízületi gyulladást (arthritis), de utalhat szívrohamra, a gyomor vagy has elváltozására is. Talán a legsúlyosabb, életveszélyes kockázat, amely ennél a fájdalomnál fennállhat, az aorta belső falának szakadása. Az ízületi gyulladás kockázata különösen magas dohányosok, magas vérnyomással küzdő betegek, szív- és érrendszeri megbetegedések és cukorbetegség esetében.

A porckorongsérv is okozhat fájdalmat a test ezen régiójában, de ez a hátfájás a leggyakrabban nem egyezik a porckorongsérv előhírnökével. A jelentkező fájdalom lehet izomfeszülés vagy sportos túlterhelés következménye is. Az ilyen fájdalom általában néhány nap után magától elmúlik. Ha azonban marad, vagy éppenséggel még fokozódik is, az orvos már a korai szakaszban be tudja azonosítani és kezelheti a gerinc sérüléseit.

4. Mellkasi fájdalom

„Aki erős fájdalmat érez a szegycsontja mögött, amely fájdalom kisugározhat a nyak, a torok, az állkapocs, a lapocka, a kar vagy a gyomor irányába, az azonnal forduljon orvoshoz. Ezek a tünetek jelezhetik a szívrohamot” – állítja a német Orvoscentrum a Minőségért az Orvostudományban (Ärztliche Zentrum für Qualität /ÄZQ/ in der Medizin) szervezet. A Német Orvosi Kamara és az Egészségbiztosítási Orvosok Szövetsége összeállította azon tünetek listáját, amelyek a szív vészhelyzetét jelzik. Ezek közé tartozik az erős szorítás és súlyos nyomás a mellkasban, légszomj, izzadás, hideg veríték, hányinger, halálfélelem és a sápadt-szürke arcszín.

Németországban minden évben több mint 200 000 ember szenved el szívrohamot, az esetek mintegy negyedének halálos a kimenetele. A legtöbb haláleset azért következik be, mert túl sok idő telik el addig, míg a beteg orvosi segítséget kap. Ezért ha szívroham gyanúja merül fel, minden perc számít!

Az emberek igen gyakran túl későn mennek orvoshoz, mert rosszul értelmezik a tüneteket. De a figyelem megtérül, és amikor később kiderül, hogy nincs más baj, mint a gyomorrontás – annál jobb. Inkább menjünk feleslegesen az orvoshoz, semmint későn!

Ha a tünetekkel légszomj is jár, akkor az tüdőembóliát is jelezhet. A mellkasi fájdalom utalhat az emésztőszervek rendellenességére is (gyomorégés, zavarok a hasnyálmirigy vagy a nyelőcső működésében). És amit gyakran nem hisznek, vagy csak egyszerűen nem tudják: a hátfájás kisugározhat a mellkasra, így különös értelmet nyer, hogy konzultáljunk az orvosunkkal.

5. Lágyéki fájdalom

Az ágyékban – azaz, a has, a csípő és a comb közötti területen – jelentkező fájdalomnak több oka is lehet. A hirtelen, erős fájdalom a lágyéki részen férfiak esetében jelezheti a herék torzióját. Bizonyos esetekben a herék gyengén horgonyzottak a herezacskóban, elegendő egyetlen rossz mozdulat és a heréket máris csavaró hatás éri. Ilyen esetben gyors orvosi ellátásra van szükség, mert a jelenség már 4-6 óra után maradandó károsodást okozhat.

Persze sokkal gyakrabban utalhat a lágyéki fájdalom sérvre, megerőltető fizikai tevékenységre, a csípő rendellenességére vagy vizelési panaszokra.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Összefügg a szülés alatti fájdalomcsillapítás és a tejelválasztás késéseNyáktömlő-gyulladás állhat a térdfájdalom hátterébenRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: egészség, fájdalomcsillapítás, orvosi vizsgálatok, életmódForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »