A szeretet és a kereszt összetartozik – A 100. Jézus Szíve-búcsút ünnepelték Mezőkövesden

A szeretet és a kereszt összetartozik – A 100. Jézus Szíve-búcsút ünnepelték Mezőkövesden

Századik alkalommal rendezték meg a Szív–búcsút június utolsó hétvégéjén Mezőkövesden. A három napos programsorozat keretében június 26-án, vasárnap tartották a búcsúi nagymisét, melynek főcelebránsa Vízi Elemér, a Jézus Társasága magyar rendtartományának provinciálisa volt.

1923-ban tartották az első Jézus Szíve-búcsút a matyóföld szívében – ez a hagyomány a jezsuita rend itteni megtelepedésével vette kezdetét. A centenáriumra hónapok óta készültek, elsőszombatokon egy-egy jezsuita szerzetes tartott előadást a templomban.

A június 26-án tartott búcsúi szentmisén a mezőkövesdi Jézus Szíve-templom világi képviselő-testületének elnöke köszöntötte az egyházi és világi elöljárókat, a zarándokokat, köztük az Ajakról érkezőket, akik hosszú ideje minden alkalommal részt vesznek a búcsún. Az ősök a legkeményebb időkben is ragaszkodtak Jézus Szívének tiszteletéhez.

Vízi Elemér úgy fogalmazott: az évforduló ösztönzés lehet arra, hogy megújítsuk életünket Jézus szeretetében, áldozatában. A búcsú megerősítette a hitet, a hívek reményét és elköteleződését az évek során. Szentbeszédében rámutatott:

de további kérdések születnek bennünk: ki az Isten, kik vagyunk mi, emberek? Jézus Szívének ünnepe kulcsot ad ehhez, Isten szeretetünnepének is nevezhetnénk. Ennek a szeretetnek a gazdagsága tükröződik az emberekben, a hagyományokban, abban, hogy részt veszünk ezen a búcsún.

Isten nemcsak azért lett emberré, hogy megváltson, hanem azért is, hogy hasonlóvá legyen ahhoz, akit feltétel nélkül szeret. A szeretet egy irányadó pont számunkra, mert ha eszerint élünk, összhangban vagyunk az egész világmindenséget mozgató Istennel.

Jézus Szívének tisztelete azt mutatja, hogy a szeretet nemcsak az örömről szól, hanem szólhat fájdalomról is.

Hírdetés

Isten senkiről nem mond le, Jó Pásztorként megkeresi az elveszettet, ez is mutatja szeretetének természetét.

Ha széttárjuk kezeinket, a középpontban a szívünk van, a szív szerkezetében pedig a két kamra és két pitvar által egy kereszt jelenik meg: a szeretet és a kereszt összetartozik. Vízi Elemér hozzátette: azt a Krisztust ünnepeljük, aki eljött közénk, aki jelen van köztünk az Eucharisztiában és aki vonz bennünket Isten országa felé.

Török László, a Mezőkövesdi Jézus Szíve-templom plébánosa a szentmise végén köszönetét fejezte ki a jezsuita rendnek, hogy felkarolták a jubileum ügyét. Az évforduló gyümölcse az a – kis templomban megtekinthető – kiállítás is, amely az elmúlt száz évet foglalja össze. A jubileumi búcsú körmenettel zárult.

A Szent István Televízió a 100. Szív-búcsú kapcsán kisfilmet készített:

Forrás: Egri Főegyházmegye 

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Szent István Televízió/Federics Róbert, Vozáry Róbert

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »