A Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójának is megduplázódott a bére

Ahogyan a többi, többségi állami tulajdonban lévő vállalatnál, úgy szép csendben a Szerencsejáték Zrt.-nél is többszörösére emelkedtek a vezetői bérek. A korábbi 2 milliós így vált 5 milliós plafonná: a tavaly nyáron kinevezett egykori fideszes képviselő, Braun Márton – a cég honlapján feltüntetett adatok szerint – már az utóbbi összeget viheti haza, plusz bruttó 300 ezer forintot azért, mert a vezérigazgatói poszt mellett ő az igazgatóság elnöke is.

A közzétett adatokból az is kiderült, hogy a vezérigazgató-helyettesek bére a korábbi 1 millió 750 ezer forintról 3 millió forintra nőtt. A legfrissebb adatokban már szerepel az igazgatók bérezése is (ez a korábbiaknál nem volt így), ebből kiderült, hogy informatikai, a marketing és kommunikációs, a jogi, a biztonsági, valamint a humán igazgató egységesen 2 millió 160 ezer forintot keres.

dfg

Braun elődje, Szentpétery Kálmán tavaly júniusban távozott, összefüggésben az Orbán-Simicska háborúval (Szentpétery mintegy 11 évig volt a Simicska-Töröcskei tulajdonban lévő BÁV Zrt. vezetője). Braun a 2014-es választásokat követően – a kisebb parlament miatt kiszorult az Országgyűlésből, de panaszkodásra azért nincs oka így sem.

Mint ismert, a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek bérplafonját még 2015 szeptemberben emelte két és félszeresére a kormány, így a korábbi 2 milliós plafon bruttó 5 millióra emelkedett. Ez azonban nem a teteje, erre jöhetnek még a pótlékok, mint például az igazgatósági tagságért járó kiegészítések (a jogszabályok szerint nincs akadálya, hogy a csúcsmenedzserek bére ezzel túllépje az ötmilliós plafonon).

Ráadásul – a vonatkozó szabályozás szerint – egy többségi állami tulajdonban álló cég vezetője nyugodtan vállalhat munkát nem állami többségű vállalatnál is. Van erre is bőven példa, ugyanakkor – mivel a többségi tulajdon magán – az adatok nem nyilvánosak, ezzel az állami vezetők jövedelme ezzel átláthatatlanná is válik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »