A szerbek még nem léptek

A szerbek még nem léptek

Habár Szerbia korábban hevesen tiltakozott, mégis problémamentesen zajlik az az új eljárás, hogy a rendőrök visszakísérik a kerítéshez a határtól nyolc kilométeren belül elfogott migránsokat – tudta meg a Magyar Nemzet. Közben a kvótaellenes népszavazás napján a PM tüntetést szervezne, az MSZP pedig az első Szabad Európa-napot rendezné meg.

Habár Szerbia már miniszteri szinten is aggályosnak nevezte az új magyar menekültügyi szabályozást, vagyis hogy a határtól nyolc kilométeren belül elfogott illegális bevándorlókat az egyenruhások visszakísérik a kerítés túloldalára, egyelőre mégis zökkenőmentes az eljárás – tudta meg a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium (BM) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a rendőrök a munkájuk közben sem a migránsok, sem pedig a szerb fél részéről nem ütköztek semmiféle ellenállásba vagy akadályba. A tárca azt is kiemeli, hogy a kerítés magyar területen van, vagyis amikor az egyenruhások az elfogott migránsokat visszakísérik a túloldalára, nem szerb, hanem még mindig magyar felségterületen vannak, a kerítés mentén pedig el tudnak jutni a tranzitzónákhoz, ahol hivatalosan is beadhatják a menekültkérelmüket.

Szerbia ennek ellenére már nemegyszer aggodalmát fejezte ki. Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter legutóbb épp csütörtökön nyilatkozott arról, hogy információi szerint Magyarország nemcsak a tranzitzóna területére irányítja vissza a migránsokat, hanem „a nemzetközi jogot sértve a migránsokat megpróbálták Szerbia területére visszaküldeni”.

Történt tájékoztatás

Lapunk érdeklődött a BM-nél arról is, hogy a szerbek hivatalosan vagy informálisan jelezték-e már az új szabályozással kapcsolatos fenntartásaikat, ám erre nem kaptunk választ. A tárca csak azt árulta el, hogy a keddi hatálybalépést megelőzően néhány nappal az illetékes megyei rendőrségek tájékoztatták a szerb fél érintett hatóságait.

Az ENSZ szerbiai képviselete tegnap aggodalmát fejezte ki, mert romlik a szerb–magyar határon várakozó migránsok helyzete. Állításuk szerint 120-an jelezték, hogy nem tudták átadni kérelmüket a magyar hatóságoknak, és visszaküldték őket Szerbiába. Hazánkban ugyanis naponta harmincan folyamodhatnak menedékjogért, míg – a szervezet szerint – százaknak kell gyakran embertelen körülmények között hetekig is várakozniuk erre.

Középpontban a referendum

Eközben az ellenzéki pártok egymás után jelentik be a programjaikat az október 2-ára kiírt kvótareferendum napjára. Molnár Gyula, az MSZP új elnöke azt javasolja, hogy akkor tartsák meg az első Szabad Európa-napot, ahol beszélgetnének az Európai Unióról. A Párbeszéd Magyarországért pedig ugyanerre a napra tüntetést szervez a Kossuth térre.

A Fidesz továbbra is a részvételre buzdít. Kövér László házelnök tegnap az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség kisvárdai táborában arról beszélt, ha a magyarok képesek magukat megvédeni saját hazájukban, akkor ezzel az európai civilizációt és kultúrát is megóvják a migráció okozta identitás- és civilizációs válságtól.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »