A szerb és ukrán vendégmunkásoknak pravoszláv templomuk is lesz Nyitrán

A szerb és ukrán vendégmunkásoknak pravoszláv templomuk is lesz Nyitrán

Arany hagymakupolái lesznek a templomnak.

Jóváhagyta a képviselő-testület egy háromezer négyzetméteres földterület bérlését a pravoszláv egyház számára. A bérleti szerződés két év múlva jár le, addig a telken felépül a pravoszláv templom és a város eladja az ingatlant az egyháznak.

A pravoszláv egyház nyolc éve működik a városban 260 bejegyzett taggal, közülük mintegy harmincan járnak rendszeresen istentiszteletre, de ünnepek alkalmával százan is összegyűlnek. Jelenleg a katolikus egyház hozzájárulásával, a városi temetőben található kápolnában tartanak istentiszteleteket, de a hívek oda már nem férnek be. Nyitrán ugyanis egyre több a szerb és az ukrán vendégmunkás, a Jaguar autógyár felépülését követően pedig még több ortodox vallású lakosra lehet számítani. Erre való tekintettel kért a pravoszláv egyház a várostól tömegközlekedéssel is megközelíthető telket, ahol saját templomot építtethetne.
 

A kérésnek pont az ortodox húsvét idején tett eleget a képviselő-testület, amit a helyi pravoszláv pap, Lukáš Nováček különös isteni kegyelemnek nevezett. A telket a város évi 100 euróért adta bérbe két évre. Ennyi idő alatt kellene felépülnie a templomnak, ezt követően az ingatlant megveheti az egyház. Az árról még nem született döntés. A telek a nyitrai kálváriadombon, a hetes busz végállomása közelében található, mert eleve azzal számolnak, hogy a vendégmunkásoknak nincs autójuk, de a templom előtt harminc férőhelyes parkoló is lesz.

A templom tervei már elkészültek, Peter Haršáni építész szerint még az idén nyáron elkezdik az építkezést. „Olyan specifikus szempontokat is figyelembe kellett vennünk a tervezésnél, hogy a pravoszláv templomok kelet felé néznek, és hogy a hívők az istentisztelet egész ideje alatt állnak, csak a gyerekek, az idősek és a betegek ülnek. Száz férőhelyesre terveztük a templomot, de kétszázan is beférnek. A halicsi pravoszláv templom terveiből indultunk ki, de itt ötvöztük a bizánci és a keleti stílust, a nyitrai templom nagyobb, díszesebb lesz. A halicsi templom teteje kék, ezt barnára terveztük, aranyszínű hagymakupolákkal ” – tudtuk meg az építésztől. A templom védőszentjei Cirill, Metód és az öt legfontosabb tanítványuk – Ohridi Szent Kelemen, Pliszkai-Ohridi Szent Naum, Szent Angelarij, Szent Száva és Szent Gorazd – lesz, őket egy mozaik ábrázolja majd a szentélyben.

Az építkezés költsége mintegy 300 ezer euró lesz, az egyház adományokra is számít. „Megszólítom a metropolitát és áldását fogom kérni, hogy Szlovákiában és Csehországban elindíthassuk a gyűjtést” – mondta a nyitrai pravoszláv pap.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »