A szépülő Csiszárfürdő

A szépülő Csiszárfürdő

Az éveken keresztül elhanyagolt, romos állapotban levő Csiszárfürdő az utóbbi esztendőkben lépésről-lépésre szépült és gyarapodott, de még több idő kell ahhoz, hogy teljesen újjáépüljön, visszanyerje egykori rangját.

A Romániában és Németországban nevelkedett, német dizájnegyetemet végzett, most román állampolgársággal is rendelkező Johann és testvére, Péter Taierling, Csiszár Dénes (1857–1939) ükunokái 2005-ben telepedtek haza Németországból Kézdivásárhelyre azzal a céllal, hogy ne engedjék tovább pusztulni a jobb sorsra érdemes Csiszárfürdőt, ükapjuk egykori birtokát, a hideg fürdőket, amelyeket 2011-ben vásároltak vissza. Bár nevük német, mindketten jól beszélnek magyarul, és nagy tisztelettel őrzik ükapjuk és ükanyjuk, Csiszár Dénesné Török Róza emlékét. A Taierling fivérek elmondták, Csiszárfürdőt a Bethlen Gábor Alapnál nyert pályázatoknak és kalákáknak köszönhetően újították fel. Az utóbbi időben a Csokoládés és Timsós medencét hozták rendbe, amelyeket már díjmentesen használnak az oda látogatók. A pályázatok abban segítettek, hogy meg tudják szervezni a fürdőépítő kalákákat, és építőanyagot, illetve élelmiszert is tudtak vásárolni.

Romániai civil szervezetek számára kiírt pályázatokkal is próbálkoztak, de eddig még egy banit sem nyertek. A fürdők megvásárlása után a Vadász villa és az egykori étkezde romos épülete is a család tulajdonába került. A kalákásokat a Transzilvánia-oldalon a család egyik villájában és egy magánszemély hétvégi házában szállásolták el. Idén egy kalákát szerveztek.

A Csiszárfürdő felújítását a fivérek alulról, a Jordán-forrástól kezdték, miután rájöttek, hogy a legnagyobb medencét kalákával nem lehet felújítani, és sokkal hatékonyabb, ha a kisebb medencéket és a forrásokat teszik rendbe. A Jordán-forráson kívül az utat, a lefolyókat javították ki, padokat és falépcsőket szereltek.

Legelőször az ikermedencéket, a Vallatókat javították ki, majd a Csokoládést és a Timsóst hozták rendbe, utóbbinál idén még lépcsőket és padokat szerelnek, valamint a napozórészt is befejezik. A Hammas mellett a nagy sárga medencét, amelynek eddig nem volt neve, Aranymedencének keresztelték el, ez volt a gyűjtőmedencéje egykor a meleg fürdőknek. Ezt megnyitják a turisták számára, és napozót is készítenek. Ősszel háromnyelvű – magyar, román és angol – tájékoztató táblát szerelnek minden medence és forrás mellé, feltüntetve azok rövid történetét, a név eredetét, gyógyhatását és kémiai elemzését. A tájékoztató táblákra régi fotók is kerülnek.
A látogatók egy része a mofettát hiányolja legjobban, de ez veszélyes, s csak akkor indítják be, amikor felügyeletet is tudnak biztosítani. Következő lépésként a medencék környékét akarják rendbe tenni, a lápos és vizenyős talaj miatt ez pallóépítéssel egészülne ki.

A nagy medencét csak vidékfejlesztési pályázati pénzből lehetne felújítani. Egyik elképzelésük szerint a medence közepére pallót szerelnének, kétoldalt zöldövezetet alakítanának ki, a különféle borvizek miatt itt ugyanis számos növényritkaságot lehetne megtekinteni. Ugyancsak pályázat révén szeretnék felújítani a Vadász villát, az egykori étkezdét és a régi Csiszár villát (a volt könyvtár épületét). A hideg fürdők használata ingyenes.

A Taierling fivérek azt is elmondták, hogy a nyár folyamán nagyon sok bel- és külföldi turista látogatja a Csiszárfürdőt, finnek is voltak két alkalommal, sok a román vendég is, akik nem győzik csodálni e természeti ritkaságot.
A fivérek a múlt évben az Apor lányok feredőjének a felújításából is kivették a részüket; ez ugyanis az ő erdejükben található, akárcsak a közelében lévő lábáztató medencék.

Iochom István
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »