A szeptemberi iskolakezdés előtt hagyhatja cserben Gröhling a tanárokat és diákokat

A szeptemberi iskolakezdés előtt hagyhatja cserben Gröhling a tanárokat és diákokat

Sulík távozására nem lát okot, Matovičnak azonban mennie kellene – így látja az SaS alelnöke, Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter a koalíciós válság lehetséges megoldását.

A tárcavezető két héttel a bejelentett lemondása előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol a minisztérium hosszútávú terveiről is beszélt. Leginkább arról, mennyi pénz jutott eddig és jut a a jövőben is az ukrán diákok iskoláztatására. Gröhling elmondta, hogy a kerületi tanügyi hivatalokba új embereket vesznek feé, akik feladata az ukrajnai diákokkal kapcsolatos ügyintézés lesz, ezzel is segítve a beilleszkedésüket a szlovákiai oktatási rendszerbe.

Újságírói kérdésre, hogy hogyan fognak tudni szlovákból leérettségizni az ukrajnai diákok, akik nem ismerik a szlovák nyelvet, a miniszter kitérő választ adott. Szerinte azért járnak nyelvkurzusokra, hogy ezzel a kihívással megbirkózhassanak. Majd pozitívumként a szlovákot mint idegen nyelvként való oktatást hozta fel, melyet Gyimesi György (OĽaNO) kezdeményezésére vezet be Szlovákia, és ami az ukrajnaiak szlovák nyelvismeretét is javíthatja.

Hírdetés

A belpolitikai válsággal kapcsolatos kérdésre, hogy felelős magatartásnak tartja-e, ha ő maga és az SaS a problémákkal teli ősz, tél, illetve iskolakezdés előtt menekül el a minisztériumok éléről, Gröhling viszont kérdéssel reagált:

„És az helyes, hogy már két éve tűrnünk kell? Meg kell lépnünk ezt a lépést, hogy megoldjuk a problémát“

– fogalmazott Gröhling, aki figyelmen kívül hagyta a Za Ludí kérésére vonatkozó kérdést is, hogy az SaS miniszterei vállaljanak felelősséget és ha távozni akarnak, csak a tél után tegyék meg azt.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »