A Szentszék a Covid-19 elleni oltóanyagok igazságos és méltányos elosztására szólít fel

A Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia december 29-én közös dokumentumot adott ki Védőoltást mindenkinek – 20 pont egy igazságosabb és egészségesebb világért címmel.

A vakcinákat a közjót szolgálva fejlesztették ki, és azokat igazságos és méltányos módon mindenki számára biztosítani kell, elsőbbséget adva azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk – erre emlékeztet a Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia közös dokumentuma, amelyben hangsúlyozzák az oltás alapvető szerepét a világjárvány leküzdésében. Arra buzdítják a világ vezetőit, hogy álljanak ellen a kísértésnek, és ne csatlakozzanak a „vakcinanacionalizmushoz”, hanem működjenek együtt a nemzetállamokkal. A dokumentumban idézik Ferenc pápát, aki karácsonyi beszédében úgy fogalmazott: Az oltóanyagoknak, hogy „reményt hozzanak az egész világnak, mindenki számára elérhetőnek kell lenniük”. Kérte, „mindenki kaphasson oltást, különösen a legkiszolgáltatottabbak és a legszegényebbek bolygónk minden térségében”.

Igazságosság, szolidaritás és mindenki befogadása – ezek azok a fő kritériumok, amelyeket követni kell, hogy szembenézzünk az egész bolygónkra kiterjedő vészhelyzet kihívásaival. Azokat az iparágakat lehet pozitívan értékelni – mondta Ferenc pápa az augusztus 19-i általános kihallgatáson –, „amelyek hozzájárulnak a kirekesztettek bevonásához, az utolsók boldogulásának elősegítéséhez, a közjóhoz és a teremtés gondozásához”.

Nélkülözhetetlen tehát az a széles látókörű gondolkodásmód, amely kapcsolódik az Egyház társadalmi tanításának alapelveihez, mint az emberi méltóság, a szegények iránti megkülönböztetett szeretet, a szolidaritás, a szubszidiaritás elve, a közjó, a közös otthon őrzése, az igazságosság és a javak egyetemes elrendeltetése.

Figyelembe kell venni nemcsak az oltás beadásának pillanatát, hanem annak teljes „életciklusát” is – figyelmeztet a dokumentum. Az első szakaszok a kutatás és a gyártás. Gyakran merül fel kérdés az oltóanyagok fejlesztéséhez felhasznált biológiai anyagokra vonatkozóan. „A rendelkezésre álló információk szerint a jóváhagyás vagy a felhasználás előtt álló vakcinák közül néhány fejlesztésénél felhasználnak több évtizeddel ezelőtti, önkéntes terhességmegszakításból származó sejtvonalakat, másoknál a laboratóriumi tesztek speciális fázisában használják azokat” – olvasható a dokumentumban. A közelmúltban a Pápai Életvédő Akadémia két jegyzetben is foglalkozott a témával. A második kizárta, hogy „erkölcsi szempontból releváns együttműködés állna fenn azok között, akik ma alkalmazzák ezt az oltást és az önkéntes abortusz gyakorlata között.

A gyártáshoz kapcsolódik az oltás szabadalmaztatásának a kérdése is. A vakcina ugyanis nem természeti erőforrás, hanem „az emberi lelemény által létrehozott találmány”.

Ferenc pápa karácsonyi üzenetében elmondta: „Azt sem hagyhatjuk, hogy a radikális individualizmus vírusa legyőzzön bennünket, és közömbössé tegyen testvéreink szenvedése iránt”, nem helyezhetjük „a piac és a szabadalom törvényeit a szeretetnek és az emberiség egészségének törvényei fölé”. A vakcina ipari gyártása az államok közötti együttműködéssé válhatna a gyógyszeripari vállalatok és más szervezetek révén. Az ellentétek és a versengés helyett az átláthatóságot és az együttműködést kell előnyben részesíteni – hangsúlyozza Ferenc pápa nyomán a vatikáni dokumentum.

A kísérleti szakaszok után rendkívül fontos, hogy elsősorban az egészségügyi dolgozók részesüljenek az oltásban, valamint azok, akik kapcsolatban állnak a nyilvánossággal az alapvető szolgáltatások biztosítása közben, illetve a leginkább veszélyeztetettek, mint a betegek és az idősek. Az egyetemes hozzáférhetőséghez tartozik az is, hogy a nehezen megközelíthető földrajzi területeken élők is kapjanak oltást, ahol le kell küzdeni a logisztikai és szervezési akadályokat (hideglánc, szállítás).

A Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia közös dokumentuma foglalkozik az oltással kapcsolatos erkölcsi felelősség témájával is. Rámutatnak arra a szoros és kölcsönös egymásra utaltságra, ami az egyéni egészség és a közegészség között áll fenn.

Hírdetés

Ez azokra az esetekre is vonatkozik, amikor alternatíva hiányában arra hivatkozva utasítják vissza az oltást, hogy nem akarnak hasznot húzni egy önkéntes terhességmegszakítás eredményéből.

A dokumentum emlékeztet rá, hogy a megbetegedések növelik a kórházi ápoltak számát és az egészségügyi rendszerek ebből következő túlterheltségét, ami akár annak összeomlását is kiválthatja, mint ahogy ez történik több országban a világjárvány jelenlegi időszakában, akadályozva az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést a kevesebb erőforrással rendelkezők számára.

Az oltóanyag legyen biztonságos, hatékony és elérhető mindenki számára – különös tekintettel a leginkább kiszolgáltatottakra – olyan áron, amely lehetővé teszi a méltányos terjesztést. Ezeket a prioritásokat kell szem előtt tartani a globális ellátás biztosításában, amelynek figyelembe kell vennie a különböző helyzeteket és a helyi igényeket.

Az Egyház a „világ meggyógyításának” szolgálatában áll, hallatja hangját a világ minden részén, buzdít és hozzájárul annak a biztosításához, hogy a minőségi vakcinák és ellátások elérhetők legyenek „globális családunk minden tagja számára, különös tekintettel a kiszolgáltatottakra”. Az Egyház olyan erőforrásokat kíván mozgósítani, amelyek segítik a helyi egyházakat a kezelési protokollok megalkotásában a sajátos helyzetben lévő közösségek számára.

Peter Turkson bíboros, a Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában vezetője hálás köszönetét fejezi ki a tudományos közösségnek, amiért rekordidő alatt kifejlesztette az oltóanyagot.

Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke hangsúlyozza: a világjárvány rámutatott az egész emberiséget összekötő szoros kapcsolatokra. A Vatikáni Covid-19 Bizottsággal és sok partnerrel közösen annak a feltárásán dolgoznak, hogy az emberi család milyen tanulságokat vonhat le ebből a világjárványból, valamint arra törekednek, hogy kifejlesszék a kockázat és a szolidaritás etikáját a társadalom legsebezhetőbb tagjainak védelme érdekében.

A Vatikáni Covid-19 Bizottság és a Pápai Életvédő Akadémia dokumentumát ITT olvashatják el olasz, angol és spanyol nyelven.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »