A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte

A számos intézményt magába foglaló máriapócsi Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fennállásának ötödik évfordulóját egy szakmai konferenciával ünnepelte szeptember 27-én és 28-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A konferenciát Kocsis Fülöp érsek-metropolita nyitotta meg, aki beszédében Isten ingyenes és megelőző szeretetéről, irgalmáról elmélkedett. Őt követte Bódy Éva, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki a szociális ellátórendszer átalakításának aktuális kérdéseit ismertette.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szociális rendszerét az intézmény vezetője, Ungvári Sándor mutatta be: beszámolt az öt év munkájáról, fejlesztéseiről és eredményeiről. A karitatív tevékenység mellett kiemelte az általuk végzett szociális feladatellátást, többek között az ünnepségek megszervezését az intézményekben, a közfoglalkoztatottak lelki napját Máriapócson, a szeretetszolgálat részvételét a családi napokon, a betegek és gyógyítók búcsúján, valamint a zarándoklatokon. Ungvári Sándor rámutatott arra, hogy a szervezet feladata az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása az Isten országába vezető úton: enni adni, inni adni, befogadni, felruházni és meglátogatni.

A szeretetszolgálatban dolgozó lelkivezetők feladatáról és tevékenységéről Ősz Tibor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója beszélt. A Katolikus Szeretetszolgálat megújuló szakmai-módszertani tevékenységéről Egervári Ágnes főigazgató tartott előadást. A szakmai protokollok szerepéről, a jó szakmai gyakorlat ismérvéről Minya Tünde, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház minőségirányítási és fejlesztési csoportvezetője számolt be. Szilágyi Barnabás, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának tanszékvezető főiskolai docense a kiégésről és megelőzésének lehetőségeiről informált.

A konferencia második napjának kezdetén Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli adminisztrátora hangsúlyozta, nagyon fontos az az egy bárány is, aki eltévedt, mert ő is megtalálhatja az élet értelmét és célját az Isten rendjében, Isten szeretete minden gyermeket átölel. Őt követte Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorális helynöke, aki a gyermek szerepére világított rá az evangélium megértésében. A görögkatolikus gyermekvédelemben működő terápiákról Asztalos-Nagy Erika és Tóthné Szombati Enikő adott tájékoztatást.

A két nap során az előadásokat színesítette a szakolyi Szent Lukács Integrált Szolgáltató Központ ellátottainak műsora, Kosztolnyik Dominik szavalata, Graholy Dávid, valamint a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ énekkarának előadása.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

 


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »