A Szent Egyed közösség örömmel fogadta be a Ferenc pápával érkezett menekülteket

A Szent Egyed közösség örömmel fogadta be a Ferenc pápával érkezett menekülteket

Ferenc pápa április 16-án tizenkét menekültet vitt magával Rómába a Leszbosz szigetén tett látogatásáról. Mindannyian Szíriából származnak, otthonaikat lebombázták, mindenüket elvesztették. A Szent Egyed közösség örömmel fogadta el a kérést, hogy érkezésük után lássák vendégül a menekülteket.

A pápával érkező menekültek mindannyian muzulmánok és valamennyien szíriaiak – azért éppen ők, mert nekik voltak rendben az irataik a hirtelen jött lehetőséghez. Mindhárom család még a Törökország és az Európai Unió között létrejött megállapodás előtt érkezett Görögország területére, így nem fenyegeti őket a veszély, hogy vissza kell térniük hazájukba. Két család Damaszkuszból jött, egy pedig Deir Ezzorból, az Iszlám Állam által elfoglalt területről. Hassszán és Nour kétéves kisfiukkal, Ramy és Szuhila három gyermekkel, Oszama és Wafa két kisgyermekekükkel érkeztek.

A Szent Egyed közösség tagjai előbb a repülőtéren, majd a Santa Maria in Trastevere-bazilika előtti téren fogadták a menekült családokat, akik a bazilikával szemközti épületben, a Palazzo Leopardiban kaptak szállást, költségeiket a Vatikán fedezi. Az épületben több bevándorló, menekült család él, akik gyermekeikkel különleges fogadóbizottságot alkottak, ők is örömmel, énekelve várták az érkezőket. A szíriai kisgyermekek szemmel láthatóan örültek a kedves fogadtatásnak. Az egyik hatéves kisfiúról szülei elmondták, hogy hosszú idő óta aznap látták először mosolyogni – Leszboszon nem tudott aludni, és hosszú ideig nem is beszélt.

A szombati vacsorát Mahmud szervezte számukra, aki a szíriai Tartúszból menekült már korábban Rómába. A desszertet Szulejmán készítette, aki azelőtt cukrász volt Homszban, és a humanitárius folyosón keresztül február 4-én érkezett Rómába. Nem véletlenül ők voltak az elsők, akik megkapták ezt a humanitárius vízumot: kislányuk, Falak súlyos beteg, daganat van a szemében, jelenleg a Gyermek Jézusról nevezett Vatikán közeli gyermekkórházba ápolják.

* * *

Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség alapítója a Corriera della Sera olasz napilapban Emberség és konkrétság címmel írt Ferenc pápa utazásáról és arról a beszédes gesztusáról, hogy magával vitt három menekült családot Leszbosz szigetéről. Véleménye szerint a pápa utat mutatott az európai politika számára. Megmutatta, hogy nem osztja azt az elképzelést, amely szerint keresztény identitásunk védelmében a muzulmán menekülteket vissza kell utasítani. Egyszerű keresztényként érkezett a szigetre, a menekültek közé: találkozott, beszélgetett velük. Ne legyünk félelmeink vagy közömbösségünk rabjai! – üzeni a keresztényeknek. Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkát is idézi Riccardi, aki a menekültekhez szólva így fogalmazott: „Akik félnek tőletek, nem látják az arcotokat és a gyermekeiteket.”

Törökországban, Libanonban, Jordániában négy és fél millió menekült él, közülük választott ki Ferenc pápa tizenkettőt, és magával vitte őket repülőgépén, mint saját vendégeit. Az egyik család Deir Ezzorból menekült el, városukat az Iszlám Állam tartja megszállás alatt. Andrea Riccardi – aki egyháztörténész – elmondja azt is, hogy 1915-ben ebben a sivatagi városban lelt menedéket sok deportált örmény. Felhívja a figyelmet arra, hogy hat gyermeket is vitt magával a pápa, akik közül a legtöbben nem tudják, milyen a béke, csak a háborút ismerik. Arra hív ezzel a pápa, hogy ne féljünk a menekültektől! – hangsúlyozza a Szent Egyed közösség alapítója, majd ismét Bartholmaiosz pátriárka Leszboszon elhangzott szavait idézi: „A világot aszerint ítélik majd meg, ahogyan bánik veletek.”

Marco Gnavi, a római Santa Maria in Trastevere-bazilika plébánosa azt mondta, létezik egy olyan ökumené, amely a szegényekből indul ki. Ők azok, akik az egységre hívják a keresztényeket – figyelmeztet Andrea Riccardi. Ferenc pápa azt mondja, láthatóvá válik bennük Jézus jelenléte, Máté evangéliumának tanítása szerint. A három egyházi vezető azt üzeni Leszboszról a keresztényeknek, hogy induljanak ki a szegényekből – írja Riccardi és hozzáteszi, véleménye szerint eljött az ideje annak, hogy a keresztény egyházak közös szinódust rendezzenek a menekültkérdésről.

Forrás: Santegidio.org, Corriere.it

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »