A szenci után felújítják a szentgyörgyi zsinagógát is

A szenci után felújítják a szentgyörgyi zsinagógát is

Szlovákiában nem vigyázunk kellőképpen a műemlékekre. A Kultúrpolitikai Intézet két évvel ezelőtti felülvizsgálatában, amely a kulturális kiadásokat vette górcső alá, megállapította, hogy a Szlovákiában található műemléki ingatlan egynegyede sérült, sok esetben lepusztult állapotban van. A műemléki adósság hatalmas, az intézet 1,8-5,4 milliárd euróra becsülte. Ha a hozzáállásunk az eddigihez hasonló maradna, a megmentésük 180 évig is eltartana.

Az intézet következtetései azt mutatják, ahelyett, hogy a műemlékek száma gyarapodna, inkább elveszítjük őket. Évente körülbelül tíz műemlék kerül le a nemzeti kulturális emlékek listájáról, mert egyszerűen „eltűnik”.

Így aztán mindig öröm, ha egy-egy enyészetté vált műemlék akár az utolsó előtti órában is megmenekül, mint például jelen esetben a pozsonyszentgyörgyi zsinagóga romosan is megkapó épülete, amely a szentgyörgyi zsidó közösség egyetlen műemléki ingatlana.

A ritka zsinagógát 1791-ben alapították, az ottani zsidó hitközség kiszolgálására, a zsidók 1869-től a város bérlőiként használták az Edelhofot, amikor is az a tulajdonukba került. A szentgyörgyi ortodox egyház 1876-ban kezdte felújítani a zsinagógát, amelyet ki is bővített, és mellé közösségi házat, ún. zsidó házat építettek, amelyben lakások voltak az alkalmazottak számára, egy korszerű mikve és egy nagy tanterem. A judaizmus történetének egyik legnagyobb rabbija, Chatam Szófer is dolgozott itt. Az imahelyiség megszűnése 1942-re nyúlik vissza, mivel a zsidó közösség – mint ahogy sok helyütt másutt – a második világháború alatt végleg eltűnt a településről.

Hírdetés

A zsinagógát 2016-ban nemzeti kulturális műemlékké minősítették, így lehetővé vált a tulajdonosok számára, hogy állami támogatást igényeljenek a helyreállításhoz. Az eredeti tulajdonos elhalálozása után Pozsony megyének sikerült az épületet megvásárolnia, elkezdődhetett tehát a felújítás folyamata.

Jelenleg a helyreállítási projekt közbeszerzése zajlik, illetve a megye a műemlékvédők döntésére vár a zsinagóga helyreállításával kapcsolatosan. Juraj Droba, Pozsony megye elnöke szerint a cél a pusztulásra ítélt műemléképület megmentése, történelmi és kulturális értékének megőrzése, valamint az, hogy a zsinagóga épülete elérhetővé váljon a térség lakói számára.

A megye tervei szerint a felújított zsinagógában egy információs pavilont is létrehoznának, a zsinagóga egy részét pedig a Chatam Szófer rabbiról szóló információknak szeretnék szentelni.

– Szívesen kibővítenénk a szentgyörgyi Kis-Kárpátok Múzeum kiállítását is, és teret adnánk itt az élő kultúrának, a kulturális turizmushoz kapcsolódó rendezvényeknek, például a Zsidó Kultúra tematikus ösvényének pontjaként. A zsinagóga és az azt körülvevő terület lehetőséget nyújthatna események, koncertek szervezésére és történelmi helyszínek újjáélesztésére – fogalmazott Svetlana Waradzinová, Pozsony megye kulturális osztályának vezetője.

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »