A szenátus elhalasztotta a karanténtörvényt tervezetérõl szóló szavazást

Miután a képviselőház és annak jogi bizottsága is a karanténtörvény tervezete mellett tette le a voksát, a jelen helyzetben döntőházként szolgáló szenátus hétfő reggel 9:30-ra halasztotta el a tervezetről szóló szavazást – írja a Știri pe sursa.

A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtotta be a parlamentbe és szavaztatta meg a képviselőházban, ami előtt és után Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár és a képviselőház is javaslatokkal és módosításokkal élt a szavazás előtt. Most azonban pont a PSD volt az, aki a szombati alkalom helyett halasztást kért. (A karanténtörvény részleteiről és a képviselőházi szavazásról ITT írtunk.)

A szenátorok szombaton vitatták meg a törvényjavaslatot a közegészségügy területén az epidemiológiai és biológiai veszélyhelyzetekben hozott intézkedések létrehozásáról.

A PSD javaslatát a testület hat tagja támogatta, ketten ellene voksoltak, hárman tartózkodtak.

Robert Cazanciuc PSD-s szenátor arra hivatkozva kérte a vita hétfőre halasztását, hogy időközben vizsgálják át a vonatkozó európai uniós eljárásokat és gyakorlatot, a kormány által megszövegezett tervezet ugyanis “nem koherens”, “márpedig az állampolgároknak joguk van egy olyan törvényhez, amely megvédi őket” – mondta.

A szenátus jogi bizottságának tagjai már péntek délután elkezdték a tervezet tárgyalását, és – Cazanciuc szerint – szombat hajnali négy óráig dolgoztak, de még időre van szükség a jelentés véglegesítéséhez, mert egy “jó törvényt” akarnak, amely nem bukja el az alkotmányossági kontrollt – tette hozzá.

Hírdetés

Iulia Scântei nemzeti liberális párti szenátor ellenezte a halasztásra vonatkozó javaslatot, hangsúlyozva, ez okafogyottá teszi a plénum szombat délre összehívott ülését, ugyanakkor kihat az emberek egészségének védelmére is.

“Ha hétfőre halasztjuk az ülést, késleltetjük a tervezet elfogadását, és lehetővé tesszük, hogy a beteg, fertőzött személyek szabadon mozogjanak” – érvelt.

A járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló törvény tervezetét a képviselőház már elfogadta, a felsőháznak döntéshozó testületként kell szavaznia róla.

Raed Arafat tárgyalt a PSD-vel is. Elmondása alapján törvényhozókkal folytatott tárgyalások nyomán “életképes” formát kapott a karanténtörvény tervezete, lehetővé téve a hatóságok számára, hogy “tegyék a dolgukat”. Leszögezte, a tervezet pontos meghatározásokat nyújt a téma kapcsán használt fogalmakra. Mint mondta, a karantén és az elkülönítés fogalmának meghatározásakor a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok által használt terminológiát vették át, lemondtak a Romániában eddig használt terminológiáról.

“A karantén fogalma a potenciálisan fertőzött személyekre vonatkoztatható, akik egészségesek, de akiknél a lappangási időszakban lehet a betegség, a beteg személyek esetében pedig elkülönítésről és kórházi beutalásról beszélünk” – mondta.

A karanténtörvény tervezetét hétfőn fogadta el a kormány, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a koronavírussal diagnosztizált személyek kórházakba történő felvétele ellentétes az alapjoggal. (hírszerk./stiripesursa)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »