A széljobbosként elkönyvelt új brazil elnököt a barátjának nevezte Netanjahu

A széljobbosként elkönyvelt új brazil elnököt a barátjának nevezte Netanjahu

A vasárnap az elnökválasztás második fordulójában győztes jobboldali Jair Bolsonaro a Twitteren tette meg a bejelentést.

„Ahogy a választási kampányban is mondtam, szándékunkban áll áthelyezni a követségünket… Izrael szuverén állam, és ezt tiszteletben tartjuk” – írta.

Egy ezt követő sajtótájékoztatón azt a magyarázatot fűzte a döntéshez, hogy a főváros kijelölése egy állam szuverén döntése, amelybe egyetlen más országnak sincs joga beleszólnia.

Hírdetés

„A fővárosról az ország dönt. Ha Brazília Rio de Janeiróból áthelyezte Brazíliavárosba, akkor az a főváros. Nem látok ebben gondot” – tette hozzá a január elsején hivatalba lépő Bolsonaro.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azonnal reagált, és „történelminek” minősítette a döntést.

„Gratulálok barátomnak, Bolsonaro megválasztott elnöknek a szándékáért, hogy Jeruzsálembe helyezi át a brazil nagykövetséget. Ez történelmi és lelkesítő lépés” – írta közleményében. Az izraeli miniszterelnök ezt először héber, majd angol nyelvű tweetjében is közzétette.

Az Egyesült Államok már korábban, tavaly decemberben ugyanilyen döntést hozott. Példáját követte Guatemala és Paraguay is, de az utóbbi később visszakozott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »