A szélenergia tárolásával forradalmasítanák az energiaellátást

Ha sikerülne a szélenergia által termelt áramot eltárolni, az hosszútávon megváltoztatná a megújulók jövedelmezőségét, így azok szélesebb körben is vonzóvá válhatnának. Az új rendszert, amely a Batwind nevet viseli, a cég több egyetemmel és beszállítóval közösen fejleszti majd ki, miután múlt héten aláírták a skót kormánnyal a megállapodást.

A rendszert 2018 végéig hozzák létre, kezdeti kapacitása pedig több mint 2 millió iPhonéval ér majd fel.

Mivel a megújuló energiaforrások, mint a nap, illetve a szél, nem biztosítják folyamatosan az energiát, ezért a tárolás létfontosságú kérdés az alacsony-széndioxidkibocsátásra és a megújulókra való áttérés szempontjából a jövőben.

Azokban az időszakokban, amikor magas a megújulók energiatermelése és alacsony a kereslet rá, az áramot eltárolnák, míg nagyobb igénybevétel esetén később felhasználnák azt. Ha ez sikerülne, azzal javulni tudna a megújuló energiaforrások jövedelmezősége, így szélesebb körben is vonzóbbá válnának.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az energia tárolásával akár 3,5 milliárd dollárt is meg lehetne takarítani 2030-ig.

A Statoil tárolórendszerét a Hywind Scotland “szélerőmű-parkban” fogják tesztelni öt darab lebegő turbinával. A parkot jelenleg építik, az áramtermelés a tervek szerint 2017 végén indulhat be. A Statoil szerint a szélerőmű-telep durván 20 ezer háztartást lát majd el árammal.

forrás: portfolio.hu


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »