A szelektív hulladékgyűjtés rendszerének javítását szorgalmazza a ZMOS

A szelektív hulladékgyűjtés rendszerének javítását szorgalmazza a ZMOS

A felelős termelői szervezetek finanszírozását az állami költségvetésből kell megoldani, nem pedig a Környezetvédelmi Alapból, amelynek pénzeszközeit elsősorban a szelektív hulladékgyűjtés támogatására és motiválásra kell fordítani, hogy fenn lehessen tartani és bővíteni lehessen a rendszert – vélik a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) képviselői.

A ZMOS, a hulladékgyűjtők működtetői és a termelői szervezetek képviselői találkozón egyeztettek a hulladékgazdálkodásról, a szelektív hulladékgyűjtés működésének nehézségeiről a koronavírus-járvány idején, és a finanszírozási problémákról.

Hírdetés

A megállapodás egyben felhívás a környezetvédelmi minisztériumhoz, hogy tegyen sürgős intézkedéseket azon termelők és importőrök ellen, akik a jogi kötelezettség ellenére nem veszik ki a részüket a szelektív hulladékgyűjtés finanszírozásából.

„Ez megnehezíti a teljes rendszer működtetését, ami az ehhez szükséges anyagi források csökkentését eredményezi, továbbá oda vezet, hogy nő a hulladék mennyisége a lerakatokban” – mondta Bereczk Oszkár, a ZMOS környezetvédelmi részlegének elnöke, Albár polgármestere.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »