A szelektív gyűjtésen spórolnak a tönk szélére került szemétszállítók

A lap úgy tudja, a szemétszállítást koordináló állami társaság lassan, nehézkesen fizet csak a szemétszállítást ténylegesen végző cégeknek, amik jó része közel áll a bedőléshez, így jobbára az uniós kötelezettségnek számító szelektív gyűjtésen spórolnak. A kormány áprilisban központosította a lakossági hulladékkezelést úgy, hogy magát a szolgáltatást egyelőre a régi kommunális szolgáltatók végzik, fizetni azonban már az állami társaságnak, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek kell.

Mivel a társaság lassan, nehézkesen fizet a szemetet ténylegesen elszállító cégeknek, ráadásul az állam a befizetett kukapénz egyötödét elvonná működési költségekre, és újfajta, további forráskivonást jelentő keresztfinanszírozásokat is bevezetne, a szemétszállítók jó része közel áll a bedőléshez – írja a Népszabadság.

Úgy tudják, a Pest és Nógrád megye 108 települését ellátó Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. levélben tájékoztatta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt.-t, hogy ha továbbra sem kapja meg a lakosok által befizetett pénzt, akkor nyár közepén lehúzza a rolót. A lap szerint hasonló a helyzet egyes Balaton-parti, nyírségi és Somogy megyei településeken is.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »