A szél lesz ma a barátunk, frissítő esőket hoz a kánikulában

A szél lesz ma a barátunk, frissítő esőket hoz a kánikulában

Az érkező hidegfront nyomán néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de az ország keleti részén így is több helyen 35 fok felett alakul a csúcsérték. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt több megyére másodfokú riasztásokat adott ki – olvasható a met.hu oldalán.

Forrás: met.hu

A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nagyobb részén derült, napos idő várható.

A hőség miatt szombatra másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, elsőfokút pedig Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyére.

Hírdetés

Ugyanakkor ettől keletre erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ott késő délelőttől kezdve többfelé valószínű zápor, zivatar, utóbbiakat felhőszakadás is kísérheti.

Forrás: met.hu

Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén komolyabb felhőszakadásokra is van esély, ezeken a területeken a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége akár az 50 millimétert is meghaladhatja – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken késő este.

Szombatra Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt az ország többi területére, a felhőszakadás veszélye miatt pedig Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A csúcshőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32, keleten 31 és 37 fok között alakul. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő. Az északnyugati szél több helyen erős lesz, de viharos széllökésekre már csak zivatarok körül kell számítani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »