A „székely terroristák”

A „székely terroristák”

És ott van ez a két fiú, székely, derék, családos fiatalemberek. Beke István és Szőcs Zoltán. Több mint két éve ülnek a koszlott román börtönökben, mert ők a „székely terroristák”.

Hát, annyira terroristák, amennyire én szuahéli törzsfőnök vagyok. De azért ülnek. Ha jól tudom, valahol a feketehalmi börtönben, Brassó mellett, de nem is a helyszín a lényeg. A lényeg az: ez a két jó fiatalember egy este poharazgatás közben elbeszélte, milyen jó buli lenne ott Kézdivásárhelyen (!), ezen a kilencven-egynéhány százalékban székely magyarok által lakott helyen, a román katonai erődemonstráció és felvonulás alatt néhány petárdát elrobbantani. Csak mondom: petárda, nem kézigránát, nem taposóakna, nem föld-levegő rakéta: petárda.

Na, a szemfüles román hallgatólegények résen voltak, azonnal vitték is őket, az al-Kaidát nem szedték le ilyen erővel, mint a fiúkat. Úgy jött ez a román kormánynak, mint a falat kenyér. Végre vannak székely „terroristák”, és irgum-burgum, és persze öt év letöltendő. A semmiért.

Hírdetés

És persze eleinte voltak tüntetések, kisebb megszólalások, börtönlátogatások (ma is vannak), kegyelmi kérvény, de nem és nem, ezek a fiúk ülnek és ülnek, teljesen ártatlanul, de itt nincs „lives matter”. Közben Szőcsnek fia született, bebörtönzése után nem sokkal, meg sem puszilhatta. És ott vannak a fiúk, nem is tudom, hogy van ez, lassan már csak úgy eszünkbe jutnak, és imádkozunk érettük. De hát ha ezek tényleg IRA- vagy ETA-mozgalmárok lettek volna? Már rég szétszedték volna a börtönt körülöttük.

Nem, itt csend van, néhány közember, tisztelet nekik, néha meglátogatja őket, szót is emel értük, persze ez úgy pereg le a bakszász elnökről, mint rackajuhról az eső. Beke István és Szőcs Zoltán ártatlanok, és börtönben ülnek. Még egyszer mondom: ártatlanok. George Orwell sem gondolta ilyen komolyan a gondolatbűnt. Mégis, milyen állam az, amelyik összecsinálja magát két fiatalember beszélgetésétől petárdákról?

Hát ilyen. Kicsit karikatúra, kicsit kegyetlen, kicsit frusztrált, kicsit balkáni.

(Utolsó, aktuális hír: elvileg Szőcs kegyelmi kérvényét jóváhagyták, persze az antiterrorista ügyészség fellebbezhet ellene, állítom, fog is, és illúzióim nincsenek, bár minden erőmmel a fiúknak szurkolok.)

György Attila, író / Magyar Nemzet


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »