A székely menekültek befogadására emlékeztek Hajdúnánáson

A székely menekültek befogadására emlékeztek Hajdúnánáson

A székely menekültek befogadásának centenáriumára emlékeztek Hajdúnánáson vasárnap, szeptember 16-18. között. 1916 őszén több mint 3000 csíki székely talált otthonra a Hajdú-Bihar megyei városban a román hadsereg betörésének következményeként.
Szeptember 9-11. között Csíkszeredában emlékeztek meg a menekülés és befogadás centenáriumáról, többek között Csíksomlyón a Székely Hadosztály emlékére felavatott szoborcsoporttal, ahol a hajdúnánási küldöttség is részt vett. Hajdunánáson ezen a hétvégén folytatták a centenáriumi megemlékezést.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere és Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Megye Közgyűlésének elnöke Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökét fogadta a megemlékezésen. A megemlékezés részeként ökumenikus istentiszteleten vettek részt a református templomban, ezt követően Jakubinyi György, gyulafehérvári érsek szabadtéri szentmisét mutatott be a Római Katolikus Templom előtti téren, majd Dr. Fekete Károly, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igei köszöntőt mondott.

Megyénkből az elöljárók mellett jelen voltak Albert Mátyás és Kassay Lajos Péter megyei tanácsosok, Mikó Éva a megyei tanács munkatársa, Bokor Sándor, Parajd község polgármestere, Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere és a Csíki Mátyás Huszáregyesület.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a két térség közti testvérmegyei kapcsolat és az emberek közötti erős kötelékről beszélt.
– Az emlékezés nem csak az elüldözöttekről szól, hanem a befogadásról is. Ma Székelyföldön másféle befogadásról beszélhetünk, a vendégszeretetről, amellyel a magyarországi látogatókat fogadjuk. Testvérmegyei kapcsolatunk révén a legnagyobb figyelmet kell egymás felé tanúsítanunk, hogy a nehéz pillanatokban egymásra számíthassunk, hisz a magyar nemzet összetartozását mindig újra és újjá kell építeni. Ez a tanulsága történelmünk magasztos pillanatainak – hangsúlyozta a megyeelnök. „Erről évtizedekig nem beszélhettünk nyilvánosan, de a családban meséltek róla, egyfajta alternatív történelemórákon ismertük meg mi történt” – mondta a Hargita megyei elöljáró.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester beszédében megköszönte, hogy befogadták Csíkszereda korábbi lakóit, amikor a legnagyobb szükség volt erre. A polgármester szerint közös történelmünk legnagyobb katarzisa az elmúlt száz évben, mégis kevesen és keveset beszélnek róla, ezért is köszönte a hajdúnánásiak vállalását.

Az ünnepségen Kilyénfalva, Parajd és Gyergyóditró küldöttsége is részt vett. Gyergyóditró félszáz tagú küldöttsége kulturális műsort mutatott be, ugyanakkor a Székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet kiállítását is megtekinthették.

Közlemény


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »