A Székely Haza ünnepe

A Székely Haza ünnepe

2018. november 18-án, az 1918-ban alapított Székely Nemzeti Tanács centenáriumán megtelt Sepsiszentgyörgy főtere mindazokkal, akik személyesen is kívántak tenni Székelyföld autonómiájáért.

A Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésén megvalósult a szervezők elképzelése, hiszen a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség olyan egységes megmozdulása valósult meg, amikor a száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra emlékeztünk, számba vettük a közösséget ért sérelmeket, de a cselekvés lehetőségeit is.

Hírdetés

A felszólalók – Tőkés László, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt országos Választmányának elnöke, Sabin Gherman ismert transzilvanista aktivista, valamint Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke – felelevenítve az elmúlt száz év tanulságait mindannyian hangsúlyozták, Románia akkor válik jogállammá, akkor léphet a fejlődés útjára, ha tiszteletbe tartja az ország regionális és etnikai sokszínűségét, ha a száz éve tartó asszimilációs politika helyett a történelmi régiók sajátos értékeire támaszkodva tervezi meg a jövőt.

Az esemény egyben a Székely Haza ünnepe volt, amely során a közösség ismételten kinyílvánította Székelyföld autonómómiája iránti elkötelezettségét, megerősítette azt az akaratot, amely békés, demokratikus eszközökkel, a román állam keretein belül, a belső önrendelkezés intézményes garanciáinak törvény általi biztosításával kívánja megteremteni a székely közösség jövőjét szülőföldjén. Határozott üzenetet küldve Bukarestnek és a nagyvilágnak: a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről!

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »