A székely autonómiapártiak szerint Tudose népirtásról beszélt

A székely autonómiapártiak szerint Tudose népirtásról beszélt

Székelyeket felakasztással fenyegető kijelentése miatt le kell mondania Mihai Tudose román kormányfőnek, ehhez kér társadalmi támogatást aláírásgyűjtés formájában a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Vasárnap kelt nyilatkozatukban azt írták, Románia az Európai Unió tagja, miniszterelnöke Romániát képviseli. „Kijelentése nemcsak gyűlöletbeszéd, de népirtásra való uszítás: ez már nemcsak a magyar-román viszony ügye, és megoldásához nem elég a bocsánatkérés. ” 

Az SZNT úgy fogalmazott, a nemzetközi jog garantája a népcsoportok védelemhez való jogát a létüket érintő fenyegetések ellenében, a népirtási szándékot, egy népcsoport elleni felbujtást pedig a nemzetközi jog bűncselekménynek minősíti, és elkövetője felelősségre vonható függetlenül attól, hogy kormányfő vagy sem. „Az államelnök és az egész román politikai osztály cinkos hallgatása azt jelzi, hogy a miniszterelnök csak kimondta azt, ami ma állampolitika Romániában.”

Tudose lemondatásának nyomatékosítására arra kérik a velük egyetértőket, írják alá a nyilatkozatukat. „Ezúton szólítjuk Székelyföld lakóit, civil szervezeteit és minden székely és magyar embert bárhol is éljen a világon, hogy aláírásukkal fejezzék ki egyetértésüket a jelen nyilatkozatban foglaltakkal!” Az SZNT rendkívüli ülésen fogja megvitatni a székelyakasztásos kijelentést, és itt fönt további intézkedésekről. Az SZNT petícióját itt lehet aláírni.

Mihai Tudose január 10-én szerdán a Realitatea román hírcsatornának a három magyar párt autonómia-nyilatkozatára reagálva azt mondta, az autonómiakövetelések az egység helyett a folyamatos harcot generálják, és hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor „azok is lógni fognak, akik kitették. A köteles ügy előzménye, hogy hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. 

Hírdetés

Az akasztós fenyegetését a Fidesz, az LMP, az Együtt és a Jobbik is elítélte. Az ügy miatt pénteken a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét. 

 

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »