A szegénység a gyerekeket sújtja

A szegénység a gyerekeket sújtja

A napokban volt a szegénység felszámolásának nemzetközi napja, ebből az alkalomból tette közzé az Eurostat az uniós tagországok szegénységi adatait.

Szlovákiában a lakosság 16,3%-át fenyegeti a szegénység és társadalmi kirekesztettség, uniós összehasonlításban ez a harmadik legalacsonyabb érték. Csehország szerepel a legjobban, nyugati szomszédunknál a lakosságnak „csak” a 12,2%-a szegény, Finnországban ez az érték 15,7%. A felmérés alapján minimális különbséggel a nem EU-tag Norvégiát sorolják Szlovákia elé.

Legrosszabb a helyzet Bulgáriában, Romániában és Görögországban, e három országban a lakosság több mint egyharmadát fenyegeti a szegénység. Magyarországon a lakosság 25,6%-a él szegénységben, ez a nyolcadik legkedvezőtlenebb arány az EU-ban. Az unió lakosainak a 22,5%-a szegény.
Szlovákiában a nők és a férfiak azonos arányban szegények; Magyarországon a nők valamivel nagyobb arányban érintettek, a különbség mindössze egy százalék. A tagállamok túlnyomó többségében valamivel több nőt érint a szegénység, mint férfit, azonban e különbségek jellemzően minimálisak vagy alacsonyak.

A gyerekszegénység képe már kevésbé kedvező Szlovákiában. A gyerekek 22,5%-a él szegénységben, ezzel az EU középmezőnyében vagyunk, ugyanakkor ez valamivel jobb érték, mint az uniós átlag. Az EU-ban a gyerekek negyedét érinti a probléma. Magyarországon viszont a gyerekek 31,6%-a szegény, ez az ötödik legkedvezőtlenebb érték az uniós rangsorban.
Szlovákiában a 65 éven felüli lakosok 12,1%-a szegény, Magyarországon e szegmens 16,8%-át érinti a probléma. A vizsgálatnak ez az egyetlen adata, amelyben Magyarországon jobb a helyzet, mint az unió egészében; az uniós átlag 18,1%. Itt érdemes tekintetbe venni, hogy a mélyszegénységben élők kisebb valószínűséggel érik meg az időskort. Bulgária e téren nagyon rosszul áll, az idősek kis híján fele szegény.

Hírdetés

 

A gyerekes háztartások helyzete Szlovákiában és Magyarországon is rosszabb, mint azon háztartásoké, ahol nincs gyerek. Ez egyébként nem törvényszerű, sok ország van, ahol ennek az ellenkezője igaz. Szlovákiában a gyerekes háztartások 18,9%-a küszködik szegénységgel, szemben a gyerektelen háztartások 13,1%-ával. Magyarországon ez az érték a gyerekes háztartások esetében 27,9%, a gyerek nélküli háztartások esetében pedig 23,1%.

Szlovákiában az alkalmazottak, illetve munkaviszonnyal rendelkezők 9%-át érinti a szegénység kérdése, Magyarországon viszont a 19%-ukat. Déli szomszédunk ezzel az értékkel eléggé hátul kullog a sorban, nála csak Románia, Bulgária és Görögország áll rosszabbul. Ez a tény összefüggésben állhat azzal, hogy a közmunkások Magyarországon nagyon alacsony bérért dolgoznak.

A munkanélküliség minden országban súlyos szegénységi rizikófaktor. Szlovákiában a munkanélküliek 58,3%-a szegény. Magyarországon pedig a 73,1%-uk, ez a negyedik legkedvezőtlenebb érték az országok rangsorában.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »