A szegények számára fejleszt vakcinát a mikrobiológus pap

A szegények számára fejleszt vakcinát a mikrobiológus pap

Nicanor Austriaco filippínó-amerikai kutató, mikrobiológus – amellett domonkos rendi szerzetes pap – „Pagasa”, azaz Remény névre keresztelte projektjét, amellyel szegények millióinak szeretne segíteni, akik nem jutnak hozzá a Covid-19 elleni védőoltáshoz.

Nicanor atyát az Aleteia nemzetközi katolikus portál kérdezte az életéről és a vakcinával kapcsolatos munkájáról. A Fülöp-szigeteki származású molekuláris biológus az elmúlt húsz évét a rákbetegségek kutatásának szentelte (a molekuláris biológia egyik területe a sejt- és mikrobiológia).

Megtérése a doktori képzés idejére esett, melyet az Egyesült Államokban végzett, így előbb szerzett természettudományos fokozatot, és csak később szentelték pappá. Emlékeztetett az interjúban II. János Pál szavaira is, aki azt mondta, a hit és az értelem egyaránt Isten ajándéka.

A járványok a történelem szövetének a részei – fogalmazott a domonkos mikrobiológus, és hangsúlyozta, teológiai perspektívából nézve szolgálhatnak a megtisztulás és megújulás idejeként is.

Nicanor Austriaco szerint Istentől kapták a tudósok azt a képességet, hogy rekordgyorsasággal ki tudták fejleszteni a Covid-19 elleni vakcinákat, melyekkel végre oltalmazni tudjuk azokat, akik életkoruk vagy egyéb betegségeik, körülményeik miatt különösen veszélyeztetettek.

Isten különösen szereti a szegényeket – mondta Nicanor atya –, akik számára ingyenessé kell tenni a védőoltást, ez így etikus, és amellett tudományos szempontból is így észszerű, hiszen a szegények általában sűrűn lakott környékeken élnek, ahol intenzíven tud terjedni a vírus.

Hírdetés

A mikrobiológus pap olcsó előállítású vakcinát szeretne kifejleszteni, élesztősejtek segítségével, ami az eddigi vizsgálatok alapján lehetségesnek látszik.

Azután kezdett ebbe a kutatásba a domonkos rendi Providence College (Rhode Island, USA) keretei közt működő laboratóriumával (Austriaco Lab), miután kiderült, milyen nehézségeket jelent a filippínó lakosság számára a vakcinához jutás; az oltóanyag kifejlesztése azonban még hosszú hónapokat vehet igénybe. A kutatást támogatja a Providence College. Ebben a stádiumban még nincs szükség szponzorokra vagy adományozókra, a későbbi szakaszokban pedig Nicanor atya reményei szerint majd megint megkapják a szükséges segítséget a gondviseléstől.

Nicanor Austriaco a Pennsylvaniai Egyetemen végzett summa cum laude 1989-ben, majd a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) doktori képzésében vett részt, ahol 1996-ban védte meg disszertációját. 1997-ben lépett be a domonkosokhoz; Washingtonban, illetve a svájci Fribourg-ban tanult teológiát. Sokat foglalkoztatta hit és tudomány viszonya, többek között az evolúció katolikus, hívő felfogása, valamint bioetikai kérdések.

A Providence Egyetem mellett Nicanor atya a Fülöp-szigeteki Szent Tamás Egyetem (University of Santo Tomas, UST) tudományos munkatársa is – a napjainkban domonkos fenntartásban működő intézmény Ázsia legrégebb óta fennálló egyeteme.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »