A szcientológusok és a fegyverlobbi saját tévécsatornákkal csapnak össze

A szcientológusok és a fegyverlobbi saját tévécsatornákkal csapnak össze

Két hírhedt amerikai szervezet indított az elmúlt hetekben saját tévécsatornát azzal a céllal, hogy szembeszálljanak a bírálókkal, és meggyőzzék a nézőket a saját igazukról. Az egyik a szcientológia egyház, a másik az NRA fegyverlobbi.

A Scientology TV műsora vég nélküli reklám – csakis erre a következtetésre juthat a néző. A bemutató filmben a csillogó-villogó floridai főhadiszálláson a háttérből előlép a karizmatikus szektavezér, David Miscavage. Nyájasan üdvözli a nézőket, és elmagyarázza, miért van ez az egész. Azt mondja, senkit nem akar meggyőzni, megtéríteni, prédikálni, csak igaz választ kíván adni a „mi a szcientológia” kérdésre.  

Állítólag sokan érdeklődnek a szcientológia iránt, de amit hallani róla, az nem igaz, mondja a vezér. Nem magyaráz, ehelyett egy dicshimnusz következik arról, hogy a szcientológia mindennek a megmentője, a problémák megoldója, a rendőrök, a tűzoltók segítője, kábítószer-élvezők gyógyítója. Megszólalnak az elégedett, boldog szektatagok, akik arról mesélnek, mennyire megváltoztatta életüket a szervezet. Egy nagy propaganda az egész, a naiv és hiszékeny fiatalok számára azonban nagyon veszélyes is lehet, mert látványos mesevilágot mutat. 
 

Wilfried Handl 28 évig volt a szcientológia egyház – sokak megítélése szerint szekta – tagja, de jelenleg a szervezet egyik legnagyobb bírálója. Szerinte az emberek keveset tudnak erről az egyházról, sokan legfeljebb csak azt, hogy ez egy rossz dolog – nyilatkozta Handl a Bild című lapnak. Véleménye szerint Miscavage a tévécsatorna révén akarja elhitetni, hogy ez nem így van. 

Természetesen bemutatják az 1986-ban elhunyt szektaalapító Ron L. Hubbardot is, aki a tagok számára egy misztikus alak. A dokumentumfilm is ezt sugallja, elmeséli, micsoda fantasztikus dolgokra volt képes, hogy rendkívül tehetséges, intelligens volt, hogy ő volt a legfiatalabb amerikai cserkész, majd számos szervezet és expedíció vezetője, és felfedező volt, valamint az egyik legjobb vitorlázórepülő. Hubbard sci-fi író és önjelölt próféta hobbijaiból így csináltak csodálatra méltó tetteket.  
 

Februárban a profi amerikaifutball-liga döntőjén, a Super Bowl verseny nézőit „lepték meg” a szcientologisták a dokumentumfolyam egy részével. „Kíváncsi?” – ezzel a kérdéssel indították 30 másodperces reklámfilmjüket a játék szünetében. Nem tudni pontosan, hogy ez mibe került az egyháznak, azt viszont tudni, mekkora a rekordösszeg, amit Amerika legnagyobb sporteseményén reklámért kifizettek. Ötmillió dollár. 

Hírdetés

Ami érdekes, hogy Tom Cruise vagy John Travolta nem jelennek meg a tévében, pedig mindkét ismert színész tagja a szektának, sőt Cruise-t tartják a második számú vezetőnek, aki ismert színészként toborzott rajongókat, sztárokat, köztük volt feleségeit is. 
 

Nem csoda, hogy egyfajta támadásba lendültek Hubbard követői, hiszen soha annyian nem támadták a szcientológia egyházat, mint most. Legnagyobb ellenfelük Alex Gibney amerikai rendező, forgatókönyvíró, filmproducer és legújabban Leah Remini színésznő, a King of Queens tévésorozat címszereplője. Mindketten szektatagok voltak, s mindketten egybehangzóan állítják, hogy a szekta testileg, lelkileg is bántalmazza és kizsákmányolja a tagokat, Remini szexuális bántalmazással is vádolja a szervezetet, amelyről leleplező interjúkat összefoglaló, Emmy-díjas filmet készített. Bizonyára ezek a kritikák és botrányos feltárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy sokan elhagyják a szcientológia egyházat. Egyes adatok szerint világszerte kb. 100 ezer híve lehet, ami ellentmond a szcientológusok által tálalt adatoknak. Utóbbiak szerint 167 országban 4,4 millió követőjük van.

Nem a hírhedt szekta az egyedüli szervezet, amely presztízsvesztést szenvedett, s emiatt saját csatornán kezdett műsort sugározni. Az NRA, az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség sarokba szorított képviselői is tévécsatornájuk révén harcolnak a saját igazukért. Ugyan régi, történelmi fegyverek gyűjtőihez is szólnak, ám a tévé főleg az aktuálpolitikával foglalkozik, a baloldalt és a baloldalt képviselő sajtót okolva azért, hogy erősödött az ellenállás a fegyverviseléssel szemben. Különösen hevesen támadja a floridai Parkland diákjainak March for our Lives nevű, a fegyveres erőszak ellen tiltakozó mozgalmát, amely a parklandi gimnáziumban februárban lezajlott, 17 halálos áldozatot követelő tragédia után Amerika-szerte iskolai demonstrációkat szervez a fegyvertartás szigorításáért, az iskolák biztonságáért. A demonstrációhoz számos híresség is csatlakozott, például George Clooney és felesége, Amal Clooney. A hollywoodi filmsztár félmillió dollárral támogatta a diákokat, ami bizonyára nem tetszett volna Clooney nagy elődjének, Charlton Hestonnak, aki 1998–2003 között volt az NRA elnöke, s haláláig kiállt az amerikaiak fegyverviselési joga mellett.
 

„Mi lett volna, ha már öt évvel ezelőtt minden iskolába fegyveres erőket rejtettünk volna el?” – teszi fel a kérdést a tévében az NRA, amely nem győzi hangsúlyozni, hogy az alkotmány második kiegészítése szerint minden amerikai állampolgárnak joga van a szabad fegyvervásárláshoz és -tartáshoz. A műsorvezető úgy véli, most minden biztonságosabb lenne, nem lenne iskolai lövöldözés, ha minden tanárnak lenne fegyvere. A fegyverlobbi a sajtót hibáztatja, hogy a javaslatot a tanárok felfegyverzésének lehetőségéről nem kezelte megfelelően, s maga a parklandi iskola is más biztonsági intézkedések bevezetését kezdeményezte.

Ezek a magáncsatornák nem tekinthetők teljes műsort szolgáltató tévéknek, inkább azokhoz a reklámcsatornákhoz hasonlíthatók, amelyek ilyen-olyan „remek” terméket ajánlgatnak megvételre. A tévék imázsjavításra alkalmasak, valamint arra, hogy egy-egy szervezet félbeszakítások, kellemetlen kérdések feltevése nélkül mondhassa el véleményét. Arról még nincsenek adatok, mennyi rajongót, szimpatizánst tudtak magukhoz csábítani vagy esetleg hány ellenséget szerezni az említett szervezetek a csatornák révén. 

(scientology.tv, nratv, ARD, ug)
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »