A szavazat akkor érvényes, ha egyértelmű a szándék

A szavazat akkor érvényes, ha egyértelmű a szándék

Csak néhány százalékon múlhat az október másodikai kvótanépszavazás eredményessége a közvélemény-kutatások szerint. Az új népszavazási törvény egyes elemei átírhatják az eddigi választási szokásokat, azonban a magyarok még nincsenek az érvénytelen szavazásra szocializálva.

„Most lecseréljük a papírurnákat. Ezzel nagyon sok baj volt, hiszen beszakadtak, bekönyökölték, beszorult a kezük az embereknek, tehát mindenféle probléma volt vele, hamar tönkrementek. És be fogjuk mutatni majd, hogy műanyag urnák lesznek. Ez Európa-szerte már alkalmazott módszer, egy kicsit ilyen kukához hasonlító, csak elegánsabb” – fogalmazott még augusztus végén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Nem az urnák új anyaga lesz a legnagyobb változás október másodikán a korábbi népszavazásokhoz képest. A népszavazási törvény új, 2014-től érvényes módosításának értelmében már nem elég, ha a választópolgárok megjelennek a választókörzetben, és aláírják a névjegyzéket.

„A 8 millió 300 ezer embernek kell hogy több mint a fele elmenjen szavazni ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás. Illetve nem elég, hogy elmenjenek, hanem hogy érvényes szavazatot adjanak le” – emelte ki László Róbert, A Political Capital választási szakértője.

A választók október másodikán a névjegyzék aláírása után egy lepecsételt szavazólapot vesznek át, amelyen szavazhatnak igennel. Nemmel szintén egy egyértelmű X-szel vagy kereszttel szavazhatnak. Amennyiben érvénytelenül akarnak szavazni, a legbiztosabb módszer, ha mindkét rubrikába voksolnak, hiszen egy szavazat akkor válik érvényessé, ha egyértelmű a választói szándék. Így nem befolyásolja az érvényességet, ha például a választó üresen hagyja a szavazólapot, vagy az egyértelmű szavazat mellé rajzol valamit.

„Hogyha üresen hagyja, akkor nem  lehet biztos benne, hogy a szavazatszámláló bizottságban valaki behúz egy nem vagy egy igen szavazatot, és végül is érvényessé teszi az ő érvénytelennek szánt szavazatát” – jegyzte meg László Róbert.

Az ellenzéki pártok többsége bojkottálásra szólítja fel a választókat, a kormány és a Jobbik a részvételre és nem szavazatra. A Hír TV által megkérdezett közvélemény-kutató cég vezetője szerint az eredményesség határán billeg a kvótanépszavazás, augusztusban a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elmegy. Závecz Tibor szerint akár öt százalék is lehet az érvénytelen szavazok száma, azonban nem ez fogja eldönteni, hogy eredményes lesz-e a népszavazás. „A nagy kérdés az, hogy ez a kampány, tehát ez az otthonmaradásra felszólító kampány, ez felerősödik-e. Ha igen, akkor ez nyilvánvaló, hogy lefelé viszi a részvételi hajlandóságot. Még egy dolgot nem tudunk, hogy a Fidesz kampánya az mennyire lesz erőteljes, hogy ha az a mostanit nem haladja meg, akkor az is abba az irányba viszi, hogy 50 százalék alá menjen a részvétel” – nyilatkozta a Závecz Research ügyvezetője.

A közvélemény-kutatások szerint néhány százalékon múlhat az kvótanépszavazás eredményessége.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »