A szaúdi trónörökös megbüntetését kéri Hasogdzsi menyasszonya

Hatice Cengiz, a 2018 októberében Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró volt menyasszonya hétfőn Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös megbüntetését kérte annak nyomán, hogy az amerikai hírszerzés jelentése szerint a trónörökös rendelte el a Hasogdzsi meggyilkolásával végződő műveletet.

"Alapvető fontosságú, hogy haladéktalanul megbüntessék a trónörököst, aki elrendelte egy ártatlan ember meggyilkolását" – írta a Twitteren megjelentetett közleményben Cengiz.

Washington a szaúdi trónörökös felelősségét megállapító hírszerzési jelentés után szankciókat vetett ki több mint 70 szaúdi állampolgárra, de a trónörökösre nem, amit hevesen bíráltak jogvédő szervezetek. "A jelentés után a trónörökösnek semmilyen legitimitása nincs. Ezt világosan és nyíltan ki kell mondani, és ennek megfelelően kell cselekedni" – fogalmazott Cengiz.

Hírdetés

Hasogdzsi 2018. október 2-án bement Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára, hogy az esküvőhöz szükséges papírokat idézzen, ám az épületben meggyilkolták Rijádból küldött ügynökök. Cengiz eközben jegyesét várta, majd jelezte Hasogdzsi eltűnését.

"Ha nem büntetik meg a trónörököst, azzal azt üzenik, hogy egy gyilkosság fő bűnöse elkerülheti a következményeket…" – hangsúlyozta a menyasszony. "Biden amerikai elnök kormányzatától kezdve az összes politikai vezetőnek fel kell tennie magának a kérdést: hajlandó-e kezet fogni egy olyan személlyel, akinek bűnössége bizonyítást nyert, de ennek ellenére nem büntettek meg" – tette hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »