A szankciók miatt nem halad a metrókocsik javítása

A szankciók miatt nem halad a metrókocsik javítása

A januári metróbalesetben megsérült szerelvények és a korábban feltárt korrózió okozta hibák javítása akadozhat, miután a háborús konfliktus miatt az orosz gyártó nem végzi el az elvárt munkákat.

Több területen is gondot okozhat, hogy az orosz–ukrán háborús konfliktus és az Oroszország elleni szankciók miatt az orosz metró gyártó cég, a Metrovagonmas szakemberei nem tudják elvégezni a szükséges javításokat – mondta érdeklődésünkre a BKV Metró Üzemigazgatóság vezetője.

Héri József a januári balesettel kapcsolatban megjegyezte: az egyik szerelvény jelenleg is rendőségi zár alatt van, tehát azt egyelőre még nem tudják vizsgálni. Vagyis azt követően érkezhet az orosz fél részéről – megállapodás szerint – egy-két szakember átnézni, és szakmai véleményt adni a szükséges javításról, amikor azt is felszabadítják. Hozzátette: a javítást el fogják tudni végeztetni az orosz fél nélkül is, de van egy-két olyan alkatrész, ami miatt ki vannak szolgáltatva. Például a kocsiszekrénynek az eleje, ami egy „üvegszálas valami”, máshol is legyártatható, de ahhoz előbb szerszámot kellene gyártatni, ami aranyárba kerülne – magyarázta. Tehát

Hírdetés

van egy-két olyan részlet, amiben nagyon jó lenne, ha együtt tudnának működni a Metrovagonmasszal, ellenkező esetben sokkal drágább lesz a javítás

– ismételte meg.

A metró üzemigazgató kitért a korábban feltárt korróziós hibák miatt elkezdett garanciális javításokra is, amiket a tavalyi év végével szintén felfüggesztették. Bár ezt magyar cégek végzik, de orosz megbízásából és költségére, viszont a szankciók miatt momentán nem tudnak utalni. Héri József hozzátette: az orosz fél ígérete szerint amint enyhülnek a büntetőintézkedések, vagy találnak olyan metodikát, amely alapján tudnak majd fizetni, a munka azonnal folytatódhat. Nagyjából a javítás 15-20 százalékát végezték el eddig, tehát még a jelentős része hátravan.

A szakember végül azt is közölte: az orosz metrószerelvények alkatrészeiből idén nem lesz hiány, de keresik a további beszerzési lehetőségeket. Elsősorban acélipari alkatrészekről van szó.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »