A szamóca újabb betegsége

Támad a fitoftóra

Még korábban említettem ezt a betegséget, igaz, akkor nagyon röviden szóltam róla, mert nem kaptam róla részletes leírást, és nem voltam biztos benne, hogy nálunk, Kárpátalján is megjelent. Sajnos, bebizonyosodott, hogy nemcsak megjelent, hanem egyes régiókban, például a nagyszőlősi járásban, járványszerűen terjed. Úgy gondolom, hogy ezt a betegséget, mint sok másféle betegségeket is, importáltuk külföldről: behoztuk a palántákkal. A lényeg: meg kell találnunk, hogy milyen módszerekkel tudunk ellene védekezni, ha egyáltalán lehetséges ez.

Mi is jellemző a szamóca fitoftóra betegségére? Ez egy gombabetegség, ami két különböző formában jelenik meg: egyik a gyökeret és a gyökérrendszert pusztítja, a másik a leveleken és a gyümölcsön jelenik meg. Ez egy talajlakó gomba, ami a gyökérrendszert támadja meg. Nemcsak a gyökerek pusztulnak el, de még a gyökérnyak is, ami nagyon jellemző erre a betegségre, hogy a növények nagyon hirtelen hervadnak el, szinte napról napra, és elpusztulnak. Ha kihúzzuk és kettévágjuk a gyökeret, akkor sötétbarna, elfásult szöveteket találunk. Nemrég egy ilyen parcellát kerestem fel a szőlősi járásban, ahol a növények 60-70%-a napok alatt elpusztult.

A másik gombatörzs a leveleken és a gyümölcsön jelenik meg, először is barna foltok jelennek meg a gyümölcsön és a levél szárán is. Mindent, ami kint van a talajból, elpusztít. Úgy tűnik, hogy egy számunkra ismeretlen betegséggel állunk szemben, és nem tudjuk, mit is kezdjünk vele.

A betegség rohamos terjedésének egyik oka az lenne, hogy már fertőzött palántát ültetünk nyár végén és ősszel, mikor még nem lehet látni a betegség tüneteit. Csak a másik éven vesszük észre, de akkor már késő.
Miért is a szőlősi járásban jelent meg legelőször? Ennek egy magyarázata van: hogy itt termelik legintenzívebb módszerekkel a szamócát és a legtöbbet. Elfeledkezve, hogy szamócát szamóca után csak 5 év után lehet ültetni. A legjobb elővetemények a hüvelyes növények: borsó, szója, őszi kalászosok stb. Tilos szamócát ültetni paradicsom, burgonya, paprika után, mert ezek is hordozzák a betegséget, ami felhalmozódik a talajban és továbbadódik a szamócában.

Az ellen a gombatörzs ellen, amely a gyökeret és gyökérnyakot támadja meg és teljes pusztulást okoz, sajnos nincs védekezés vegyszeres módszerekkel. Itt csak a vetésforgó segíthet. Az ellen a gombatörzs ellen, amely a levelet és a gyümölcsöt támadja meg, hatékonyan lehet védekezni permetezéssel, amit még a virágzás előtt végzünk el, pl. Switch 0,75 kg ha-ként. Virágzás végén Switch 0,75 kg vagy Chorust lehet 0,7-0,4 kg ha-ként. 

Ugyanezekkel a szerekkel védekezünk kaszálás után, mikor a növények újra növekedésnek indulnak, ezzel megvédjük őket a fertőzéstől. Gondolom, mindenki látja, hogy nem könnyű védekezni ellenük, így minden szamócatermelőnek meg kell gondolni és úgy tervezni a növényvédelmi munkálatokat, hogy hatékonyan tudjunk védekezni e betegségek esetében.

Kérdéseikre válaszolok a 0975166318 és a 0503723469-es telefonszámon. 

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 24. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljagazdasággyümölcstermesztésmezőgazdaságszamócaForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »