A szállásadók sem bújhatnak ki az adózás alól

A szálláshely-szolgáltatás – és ezen belül az egyéb szálláshely-szolgáltatás – kizárólag adószámmal és a település jegyzőjének tudtával nyújtható. Ha a szállásadó magánszemélyként adja ki ingatlanát, többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhat – írja sajtóközleményében a NAV hozzátéve: a legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként végzik.

Forrás: AFP

Fontos, hogy minden le legyen papírozva

A szolgáltatás megkezdése előtt az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentkezni, és adószámot kell igényelni a 17T101-es nyomtatványon a NAV-tól. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnál, ha a vendég részére nem kellett számlát adni, úgy online pénztárgépet kell használni vagy azt helyettesítendő számlát kell kiállítani. A pénztárgépes nyugta helyett kibocsátott számlákról a szállásadónak havonta adatot kell küldeni a NAV-nak. Az online pénztárgép használata nem kötelező 2017-től a falusi szálláshely-szolgáltatás esetében.

Így adózhatnak az ingatlantulajdonosok

Az adóhivatal kitért az adózási módokra is. Ennek egyik módja, ha a szállásadó önálló tevékenységként végzi a szálláshely-szolgáltatást. Ebben az esetben a szálláshely kiadásból származó jövedelme után 15 százalék szja-t és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, melynek mértéke 18 százalék. Azonban, ha a bérbeadó alanyi adómentességet választ a tevékenysége megkezdésekor, vagy egy következő adóévre, akkor évi 8 millió forintig mentesül az általános forgalmi adó fizetés alól – teszik hozzá.

A legkedvezőbb adózási forma a tételes átalányadózás. 2017. január 1-től a tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint, mely független attól, hogy a fizető-vendéglátó egész évben, vagy csupán néhány hónapra adja ki ingatlanát. Tételes átalányadózáskor nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni. Ha a szállásadónak több lakása vagy üdülőháza van, akkor csak abban az esetben választhatja a tételes átalányadózást, ha csak egyben folytat fizető-vendéglátó tevékenységet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »