A szalézi szociális programok reményt adnak a jövőre nézve

A szalézi szociális programok reményt adnak a jövőre nézve

Közel 15 ezer szalézi pap, testvér és novícius dolgozik a világ több mint 130 országában, hogy segítse a szegény fiatalok oktatását, munkaerő-fejlesztését és az őket és családjaikat érintő szociális programokat. Az elsők között reagálnak humanitárius válságok vagy természeti katasztrófák esetén.

A guatemalai San Pedro Carchában élő szalézi misszionáriusok egy lakásfelújítási projekten dolgoznak, mivel az esőzések és a súlyos áradások súlyos gondokat okoztak Guatemala egyes falvaiban, teljes vidéki közösségeket szigeteltek el, elpusztítva a termést és a lakóházakat. A San Pedro Carchától körülbelül 65 kilométerre északra fekvő Chiachal 105 bennszülött qeqchi családnak ad otthont. A szalézi misszionáriusok a tartományi házzal együttműködve és a közép-amerikai szaléziak, adományozók és jótékonysági szervezetek pénzügyi támogatásával segítik az érintetteket. Első lépésként önkormányzati telket vásároltak, ahol új házakat és templomot építettek. Az építési munkálatok a helyi Don Bosco Központ és a szaléziak által vezetett Talita Kumi Központ együttműködésével zajlott.

*

Lengyelországban a varsói szalézi misszionáriusok sürgősségi segélyfinanszírozással segítik a szalézi házakban menedéket kereső ukrán menekülteket. A szalézi misszionáriusok 2022 márciusa, az orosz invázió kezdete óta nyújtanak menedéket és támogatást a menekülteknek, akik e segítségnek köszönhetően az álláskeresésre, gyermekeik gondozására és a lengyel nyelv elsajátítására összpontosíthatnak.

*

A szudáni Kartúmban található Szent József szakképzési központ szalézi misszionáriusai napenergia-projektet kínálnak a villamosmérnök hallgatók számára, gyakorlati tevékenységre ösztönzve őket a megújuló energia területén. A Bosco Global, a Magone Alapítvány és a Huesca tartományi tanácsa pénzügyi támogatásával megvalósuló projekt során az első- és másodéves villamosmérnök hallgatók napelemeket szereltek fel számos épületben, akiknek így lehetőségük volt megismerni a napelem-telepítés folyamatát.

Hírdetés

Szudánban napi tízórás áramkimaradások fordulhatnak elő, így a napenergia kulcsfontosságú alternatíva.

*

A szalézi misszionáriusok az ugandai Namugongo városában a Don Bosco CALM élelmiszermissziónak és egyéb támogatásoknak köszönhetően öt tehenet vásároltak, hogy programjaik során tejet biztosíthassanak az árvaházban élő és a szalézi általános iskolába járó gyerekeknek. A teheneket, a DD Lynch Family Foundation adományának köszönhetően, modern istállóban, jó körülmények között tudják tartani; állatorvos és főállású gondozók foglalkoznak a jószágokkal.

A szaléziak által gondozott gyerekek többsége egykor az utcán élt, alultáplált volt, HIV-pozitív vagy más okokból kiszolgáltatott helyzetben van.

Forrás és fotó: ANS – New Rochelle; szaleziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »