A szakszervezet sztrájkkészültséget hirdetett a Kia autógyárban

A szakszervezet sztrájkkészültséget hirdetett a Kia autógyárban

A zsolnai (Žilina) KOVO KIA alapszakszervezete kedden sztrájkkészültséget jelentett be azok után, hogy a Kia Motors Slovakia (KMS) autógyártó vállalat vezetőségével nem jutott egyezségre a 2018-as kollektív szerződés kiegészítését illetően.

Miroslav Chládek szakszervezeti vezető elmondta: péntekre (4. 13.) menetet szerveznek az üzemen belül az igazságos bérezésért. Hozzátette: a fő különbség a szakszervezet követelései és a munkáltató ajánlata között a tarifabérek terén van. Míg a szakszervezet átlagban 84 eurós emelést kér, a munkáltató átlagosan csak 70 euróval növelné a tarifabéreket. A szakszervezet ezen kívül követeli, hogy a kollektív szerződés kiegészítését ne két, hanem egy évre írják alá, illetve hogy a régebb óta a vállalatnál dolgozó alkalmazottakat 2, illetve 3 nap többletszabadság illesse meg.

Anton Ondrej humánerőforrásügyi igazgató elmondása szerint a régebb óta az üzemben dolgozó alkalmazottaknak átlagban havi 107 euró béremelést ajánlanak. A szakszervezet mintegy 117 eurót követel, a különbség tehát állítása szerint csak 10 eurót tesz ki. Mivel a sztrájk alatt az alkalmazottak elesnek a napi bérüktől és a bónuszoktól, az igazgató szerint a dolgozók már egy napos munkabeszüntetés után több pénzt veszítenének, mint az éves különbség a két említett összeg között. Hozzátette: közvetlenül az alkalmazottaknak felkínálják a magasabb alapfizetés-emelést, teljesítve ezzel a díjazás rögzített összetevőjének növelésére vonatkozó követelést. „Ha egyetértenek a javaslattal, már április 1-től garantáljuk nekik a béremelést. A következő két évben az alapfizetésük ezáltal legalább 110 euróval, de a többségnek 150 euróval nőhet, az összjövedelmük pedig 162, illetve 214 euróval emelkedne havonta” – hangsúlyozta Ondrej.

Hírdetés

Chládek elmondása szerint a szakszervezet pénteken (4. 13.) 15 óráig adott határidőt a cég vezetőinek, hogy előálljanak egy javaslattal, amelyről aztán tárgyalhatnak. Hozzátette: vasárnap (4. 15.) mindenképpen összeül a szakszervezet taggyűlése. Ha addig nem érkezik javaslat a vezetőség részéről, a sztrájk konkrét lépéseiről fognak egyeztetni.  

A Kia Motors Slovakia vállalatnál a gyártási részleg alkalmazottainak átlagbére a különböző bónuszokkal és juttatásokkal együtt a januári információk szerint tavaly elérte az 1458 eurót. Jozef Bačé, a KMS szóvivője korábban elmondta: az üzemben keresett átlagbér és a zsolnai régióra jellemző átlagbér közötti különbség évről évre nő, tavaly már meghaladta a 440 eurót.

A Kia Motors Slovakia az egyetlen, Kia Motors Corporation tulajdonában lévő gyártóegység Európában. A gyárat 2004 és 2006 között építették, az autók és a személygépkocsi-motorok gyártása 2006 decemberében kezdődött el. A Kia jelenleg több mint 3800 dolgozót alkalmaz Szlovákiában. A sorozatgyártás kezdete óta több mit 2,9 millió gépjármű és több mint 4,4 millió motor készült el a szlovákiai üzemben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »