A szakmunkások importja mentené meg az építőipart?

A munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitását javasolja a szakma a hazai építőipari szakmunkáshiány csökkentésére. Brüsszel időről időre felveti azt a bérszabályozási javaslatot, amely kiszorítaná a közép-európai építési vállalkozásokat a kontinens piacáról.

Már vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által benyújtott javaslatokat, amelyek az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány megszüntetésére kínálnak megoldásokat – tudtuk meg a szervezet elnökétől. Koji László elmondta: egyre növekvő gondot okoz az építőiparban a szakemberhiány. Ma már az ország szinte minden részében valamennyi építőipari alapszakmában a szükségesnél kevesebb a megfelelő képzettségű munkaerő. Az elnök szerint több lehetőség is kínálkozik a probléma megoldására. Az egyik az lehetne, ha a kormányzat megnyitná a munkaerőpiacot a külföldiek előtt a hiányszakmában dolgozók számára. Csak Ukrajnából 3-8 ezer szakmunkás érkezhetne így az országba. Számukra lehetővé kellene tenni, hogy a munkavállalással kapcsolatos különböző engedélyeket egyszerűsített módon szerezhessék be. A könnyítés azonban csak a legálisan foglalkoztatottakra vonatkozna – hangsúlyozta a szakszövetség vezetője, hozzátéve: a kapacitáshiány főként a lakásépítési szegmensben jelentkezik. Ezt erősíti, hogy az idén a kormányzati támogatások bővülése miatt jelentősen megnövekszik majd az új ingatlanok építésének száma.

Tolni kellene a felújítást is

A szakember megjegyezte: az építési ágazat fellendüléshez az is jelentős mértékben hozzájárulna, ha a kormányzat a már meglévő mintegy 4,3 millió lakás felújítását is támogatná. Például azzal, hogy visszaigényelhetővé tenné a korszerűsítési munkálatok forgalmi adójának egy részét. Erre javaslatot is tett az ÉVOSZ a kormánynak, de még nem kapott választ.

A szövetség elnöke szerint az év első felében semmi esélye nincs az iparágnak a visszaesés leküzdésére. Az ágazat várhatóan csak az év második felében kezd kilábalni a válságból, ha megszaporodnak az önkormányzati és az állami megbízások. Koji László arról is beszélt, hogy Brüsszel időről időre felveti azt a bérszabályozási javaslatot, amely kiszorítaná a közép-európai építési vállalkozásokat a nyugat-európai piacról. Abban az esetben ugyanis, ha a brüsszeli javaslat szerint kötelezővé tennék több iparágban azt, hogy a munkavállalók azonos munkáért azonos bérezésben részesüljenek, s részükre ágazati átlagbért kellene fizetni, a magyar vállalkozók elvesztenék a most meglévő versenyelőnyüket a helyi cégekkel szemben. Így elvesztené a munkahelyét az a mintegy 12 ezer magyar építőipari szakember, aki jelenleg Európa nyugati felében végez munkát, átlagosan a hazai bérek két és félszereséért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »