„A szakkönyvkiadás gyakorlatilag halott”

„A szakkönyvkiadás gyakorlatilag halott”

A szakkönyvkiadás Magyarországon gyarkorlatilag halott – mondta sajtótájékoztatón a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója, Kocsis András Sándor. Ezzel nem feltétlenül mondott újat: a helyzetre többen felhívták a figyelmet a sajtóban, az elmúlt évben például Gyurgyák János, az Osiris Kiadó vezetője, aki már a nagy múltú kiadó létét látja veszélyben a könyvkiadás jelenlegi helyzetében, és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője is.

A szakkönyvkiadásra szánt korábbi állami támogatások eltűntek a rendszerből.

Mint Kocsis András Sándor elmondta, Magyar Bálint oktatási minisztersége idején sikerült 600 milliós támogatást kilobbizni erre a célra, amely az évek során fokozatosan csökkent, majd teljesen eltűnt.

A felsőoktatási tankönyvkiadás hasonló helyzetben van, ráadásul strukturális problémák is vannak itt: például a munkamegosztás nehézkesen működik, mert az egyetemek nem biztos, hogy szívesen dolgoznak egymás tankönyveiből. A múzeumok által kiadott könyvekkel pedig az a baj, hogy nem minden esetben kerülnek a könyvesboltok polcaira, így előfordul, hogy értékes képzőművészeti, néprajzi kiadványok nagyrészt a múzeum falai között maradnak. 

Közben a könyvpiacon tovább folytatódtak a nem feltétlenül előnyös folyamatok: a nagyobb kiadók még nagyobbak, a kicsik még kisebbek lettek az elmúlt évben.

A könyveladásokban a romló helyzet dacára növekedést vár az MKKE. Pontos adataik még nincsenek a 2016-os évről, csak a karácsonyi könyveladási eredményeket „mérték” a nagy könyvterjesztők bevallásai alapján. Nehezen becsülhető a növekedés, de 1-2,7 százalék közöttre teszik. A 2015-ös teljes magyar könyvpiaci forgalom 46 milliárd forint volt.

A teljes magyar könyvkiadás számára elérhető támogatások összege az elmúlt évben összesen 700 millió forint volt.  Egyetlen nagyjátékfilm támogatása ennek akár kétszerese is lehet.

És csekélynek tűnik az összeg azokhoz az ötletszerűen kiosztott támogatásokhoz képest is, amelyek a könyvkiadás vagy az irodalom területén bukkannak fel év végén.

Az MKKE elnöke, Keresztury Tibor elmondta: a könyvszakmai szervezet tiltakozik a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. nagy felháborodást kiváltó, 400 millió forintos támogatása és a Borovszky-enciklopédiasorozat állami újrakiadása ellen.

 

A 26 kötetes századfordulós könyvsorozat, a Magyarország vármegyéi és városai kiadására 600 millió forintot szánnak a Miniszterelnökség költségvetésében – vagyis majdnem annyit, mint amennyi a teljes könyvszakma támogatása volt egész évben. Pedig az interneten a teljes sorozat bárki számára ingyen elérhető.

CD-n is megjelent a sorozat, és a kötetek is megvannak a könyvtárakban. A Magyarország vármegyéi és városai a maga korában elképesztő tudásanyagot halmazott fel, ma azonban már csak a kutatók, egyetemi hallgatók és a történelem iránt komolyabban érdeklődők számára fontos, ők pedig többnyire az elektronikus kiadásból dolgoznak. 

Időközben az RTL Klub választ kapott néhány kérdésre a Borovszky-enciklopédia kapcsán, amire lapunk nem. Nekik a Miniszterelnökség elárulta, hogy az enciklopédiát azért akarják kiadni, mert az „a közintézmények számára elérhetetlen”. Arra nem tértek ki, hogy mi szüksége a közintézményeknek a száz éves enciklopédiára, és ha szükségük van rá, miért nem keresik meg az interneten.

Azt is írták a csatornának:

Az állami támogatásból kiadott könyvsorozatot ingyen osztogatnák szét kárpát-medencei oktatási intézményeknek és külképviseleteknek.

Nem tudni még, hogy milyen úton döntenek arról, ki fogja előállítani a könyvet. Ez fontos kérdés lehet, a digitalizálást ugyanis egyszer elvégezte már az Arcanum Adatbázis Kiadó, a hasonmás kiadás előkészítését pedig szinte teljesen befejezte egy családi vállalkozás, a Pytheas Könyvmanufaktúra. Furcsa lenne, ha most digitalizálásra áldoznának adóforintokat azok után, hogy valaki már korábban elvégezte ezt a munkát. 

Kelemen Eörs, a Pytheas igazgatója szerint náluk 700 teljes sorozat jönne ki 600 millió forintból, ami 18 ezer 200 darab kötetet jelent. Ehhez képest a Miniszterelnökség 4000 kötet kiadásáról írt az RTL Klubnak küldött válaszában, ami nagyjából 154 teljes sorozatot jelentene. 

Kelemen Eörs némi naivitással azt nyilatkozta az RTL Klubnak: arra gondolna, hogy ha valaki olyasmibe kezd, mint egy ilyen könyvsorozat kiadása, akkor körülnéz, és megkeresi azokat, akik évek óta foglalkoznak a dologgal, ahogy ez egyébként lapunknak és az RTL-nek is sikerült. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »