A szakértő kizárta, hogy valaki módosítást eszközölt volna a Threemában

Dušan Mikulaj kriminalisztikai és információstechnológiai szakértő a Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt kizárta, hogy valaki módosítást eszközölt volna Marian K. mobiltelefonjaiban és Threema-alkalmazásában. A tanúvallomás után július 20-ig felfüggesztették a Ján Kuciak meggyilkolása ügyében folytatott tárgyalást.

Mikulaj a bíróságon elmondta, hogy elméletileg lehetséges, hogy az alkalmazásba utólag írjanak bele üzeneteket, ahogy azt Marian K. és Alena Zs. vádlottak állítják, ez azonban nyomokat hagyna. Ilyen nyomokat viszont Mikulaj nem talált. A szakértő továbbá azt is elmondta, hogy a Threema-alkalmazáson keresztül elküldött üzenetekhez egy alfanumerikus kód is létrejön, amely az üzenetek törlése után is megmarad.

A Marian K. telefonjában talált kódok megegyeznek azokkal, amelyeket Alena Zs. telefonjában találtak.

Hírdetés

A vádlottak azzal védekeztek, hogy sosem tagadták az egymás közti kommunikációt, és hogy a kód semmit nem árul el a kommunikáció tartalmáról.

Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője nagyon fontos bizonyítéknak tartja azokat az információkat, amelyeket ezekről a különleges kódokról mondott Mikulaj a bíróságon. A vádlottak ugyanis megkérdőjelezik azoknak az üzeneteknek a hitelességét, amelyek azt bizonyítják, hogy a gyilkosságot követő napon találkoztak egymással.

 – véli az ügyvéd.

Mikulaj a Threemán kívül az Alena Zs. lányának telefonjából származó fényképről is véleményt mondott. A képen állítólag Marian K. autója látható, amely arra szolgál bizonyítékként, hogy a fénykép készítése idején találkozott Alena Zs.-vel. A metaadatokból az derül ki, hogy a képet 2018. február 26-án készítették, azon a napon, mikor a nyilvánosság értesült az újságíró meggyilkolásáról. A vád szerint Marian K. aznap ismét találkozott Alena Zs.-vel a bacsfai golfpályán. A vádlottak nem értik, hogy ez mit bizonyít. Alena Zs. azt mondta, sosem tagadta ezt a találkozót.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »